Zeci de experți din Republica Moldova și alte 14 țări s-au adunat astăzi la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică
IT şi Ştiinţă 14 noiembrie 2023, 18:25 | 1425

Zeci de experți din Republica Moldova și alte 14 țări s-au adunat astăzi la Simpozionul Regional de Securitate Cibernetică. În cadrul evenimentului, care are loc azi și mâine la Chișinău, sunt luate în vizor provocările în creștere ce țin de atacurile cibernetice și acțiunile rău intenționate ale unor persoane sau chiar instituții statale. Totodată, participanții își propun să consolideze reziliența și securitatea infrastructurilor critice în fața amenințărilor cibernetice.

ALEXANDRU COREȚCHI, director, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică: "Noi suntem în situație de criză. Noi avem ambiții mari. Noi trebuie să fim mobilizați ca și țară, pentru că segmentul de securitate cibernetică, amenințările care ne pasc, nu m-aș limita doar la Rusia, sunt și elemente demotivate sau nu prea doritoare țării Moldovei."

JANIS MAŽEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: "Securitatea cibernetică rămâne a fi o prioritate în cadrul colaborării UE - Republica Moldova. Noi discutăm despre aspecte de securitatea cibernetică în contextul altor aspecte de securitate externă și de apărare. Noi recunoaștem reciproc importanța integrării aspectului de securitate cibernetică. Este cu atât mai mult important deoarece vedem amenințările și acțiunile rău intenționate, atât din partea actorilor statali și non-statali, care se intensifică."

Obiectivul principal al Simpozionului Regional de Securitate Cibernetică este să unească comunitatea de profil și specialiști în domeniu din diferite regiuni, pentru a promova colaborarea globală.

STANISLAV SECRIERU, consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale: "Este important că cei mai buni din domeniu au venit la Chișinău. Doi, este important pentru a stabili o relație mult mai apropiată cu sectorul privat și cu autoritățile publice din alte țări, responsabilitatea pentru securitatea cibernetică. Trei, vor avea loc și anumite exerciții practice. Patru, noi va trebui să învățăm continuu, deoarece amenințările în domeniul cibernetic evoluează constant."

RADU STĂNESCU, consilier, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a României: "Crizele de securitate sunt aceleași peste tot. Este vorba numai de a schimba informațiile, de a vedea care sunt indicatorii de a compromite, de a schimba bune practici în acest domeniu și de a îmbunătăți la urma unei reziliența unui stat."

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectelor „Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică”, implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia, EU4Digital „Cybersecurity EAST”, implementat de GFA Consulting Group, Proiectul Cybercrime – Consiliul Europei. Simpozionul a beneficiat de sprijinul Departamentului de Stat de la Washington, al Olandei, Poloniei și României.

Opinia ta contează. Comentează!