Suedia a înregistrat 133 de decese din cauza coronavirusului și aproape 19.000 de cazuri noi de infectare
Externe 11 decembrie 2020, 16:18 | 1020

Ieri a fost ziua cu cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19, înregistrate până acum în Suedia. Spitalele sunt pline, iar autoritățile au anunțat deja că vor impune măsurile stricte de sărbători. Alte țări, în schimb, vor da cetățenilor o mai mare libertate de sărbători. Peste Ocean, pandemia pare scăpată de sub control. Autoritățile și-au pus toate speranțele în vaccin.

Suedia a înregistrat miercuri 133 de decese din cauza coronavirusului și aproape 19.000 de cazuri noi de infectare - un record pentru această țară. Presiunea pusă pe sistemul de sănătate este uriașă. În spitalele din Stockholm nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.

DALE FISHER, doctor de boli infecțioase, profesor: "Suedia a început abia acum să aibă grijă de persoanele în vârstă, după ce au devenit victime ale virusului. Numărul deceselor crește iar spitalele sunt pline, ceea ce duce la și mai multe decese. Asta înseamnă că imunitatea de turmă nu funcționează."

Restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei rămân valabile de Crăciun și de Anul Nou. Sunt interzise și adunările cu mai mult de opt persoane.

locuitor Suedia: "Cred că oamenii vor fi reticenți să-și viziteze familiile, în special bunicii. Nu pot călători împreună sau merge la ei. Oamenii își vor pune întrebarea dacă asta merită riscul infectării."

Până de Crăciun, Guvernul german va da măşti medicale profesionale celor din grupele de risc - pentru a limita riscul îmbolnăvirii. În total, până la 27 de milioane de persoane peste 60 de ani vor primi gratis câte trei măşti, care vor fi distribuite prin intermediul farmaciilor şi vor fi achitate de stat.

JENS SPAHN ministrul Sănătății, Germania: "Cazurile de infectare nu au cedat de la începutul pandemiei, de aceea vrem să protejăm toți persoanele vulnerabile și pacienții din instituțiile medicale. Peste 90.000 de măști vor fi livrate în unitățile medicale din Germania."

Peste Ocean, pandemia pare scăpată de sub control. Autorităţile din unele state americane au început să introducă noi restricţii, în încercarea de a limita criza medicală, mai ales că spitalele sunt aproape pline. Cel mai recent bilanţ indică 215.000 de cazuri noi de îmbolnăvire şi 104.000 de oameni internaţi. Printre statele în care oamenii sunt nevoiţi să stea acasă se număra California, Michigan şi Carolina de Nord, unde guvernatorul a impus şi carantina în timpul nopţii.

ROY COOPER, guvernator Carolina de Nord: "Noile măsuri impun ca oamenii să stea în case între orele 22:00 și 5:00. Înseamnă fix așa cum se aude. Oamenii trebuie să stea în case între acele ore."

Sfatul specialiştilor pentru populație este să accepte realitatea.

ANTHONY FAUCI, imunolog: "Dacă nu accepți problema, nu o să o poți rezolva. Nu mai putem avea atâtea cazuri de negare a virusului, cum se întâmplă în multe părți ale țării. Unii încă mai cred că nu e o mare treabă, că sunt știri false sau o păcăleală."

Numărul total de cazuri se apropie de 70 de milioane, în toată lumea. Aproape un milion 600 de mii de persoane au murit în urma infectării. Marea Britanie a fost prima țară care a început campania de vaccinare. China a imunizat peste un milion de oameni, iar în Rusia a început vaccinarea în masă.

Opinia ta contează. Comentează!