Jurnalul Săptămânii, 19 Decembrie

Prezentat de Adrian Prodan

În timp ce unii luptă cu virusul, alții ignoră importanța respectării măsurilor de siguranță. În plină pandemie, primarul orașului Orhei, deputați din Partidul Șor și din platforma ”Pentru Moldova” au dat startul sărbătorilor de iarnă. Festivitatea a fost grandioasă - cu inaugurarea unui pom de Crăciun, cu decorațiuni sclipitoare și personaje din povești. Sute de oameni au dat buluc la sărbătoare, cei mai mulți fiind fără măști de protecție. Astfel, piața ”Vasile Lupu” din Orhei a fost supraaglomerată.

Această săptămână a fost marcată de proteste. Ciocnirile au avut loc la Parlament între agricultori și forțele de ordine. Fermierii au venit cu tractoarele în fața Legislativului să discute cu aleșii poporului. Ei încearcă să blocheze astfel un proiect de lege în măsură să-i ducă la faliment. După o vară secetoasă, în care agricultorii au suferit pierderi uriașe, unele culturi fiind compromise definitiv. Agricultorii au pornit tractoarele parcate de câteva zile în fața Guvernului și au mers la Parlament. Acolo au fost întâmpinați de polițiști, care le-au dat cu spray lacrymogen în față.

La Lăpușna a fost mare scandal. După ce funcționarii au fost evacuați forțat din sediul primăriei, mai mulți localnici au blocat, preț de câteva ore, traseul național Chișinău - Leușeni. Ei au vrut astfel să atragă atenția autorităților raionale și centrale asupra problemei pe care o au. Protestul s-a ales cu îmbrânceli între polițiști și oameni și a pus la încercare nervii unor șoferi.

Opinia ta contează. Comentează!