ANI verifică declarația de avere a deputatului PSRM Corneliu Furculiță
Justiţie 13 octombrie 2020, 15:32 | 1035

Autoritatea Națională de Integritate verifică declarația de avere a deputatului PSRM Corneliu Furculiță, după ce a făcut același lucru în privința altui socialist, Vladimir Odnostalco. Procedura a fost inițiată la solicitarea deputatului Platformei DA, Iurie Reniță. Autoritatea nu verifică însă și averea fruntașului PSRM, Vasile Bolea. Potrivit lui Reniță, toți trei figurează în așa-zisa ”operațiune Bahamas”, care ar fi finanțat campania electorală a lui Igor Dodon, în 2016.

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță a plasat pe facebook răspunsul Autorității Naționale de Integritate în privința deputatului PSRM, Corneliu Furculiță.

RĂSPUNSUL DE LA ANI DAT LUI IURIE RENIȚĂ: "La 02.10.2020 a fost inițiat un control în vederea elucidării neclarităților privind corectitudinea declarării averii de către subiectul respectiv."

sursa: ani.md

În același răspuns, Autoritatea Națională de Integritate îl anunță pe Reniță că deputatul PSRM Vasile Bolea nu va fi verificat.

RĂSPUNSUL DE LA ANI DAT LUI IURIE RENIȚĂ: "A fost emis proces-verbal nr. 552/19 din 01.10.2020 cu privire la refuzul inițierii procedurii de control."

sursa: ani.md

Decizia respectivă este greu de înțeles, scrie deputatul Iurie Reniță în comentariul său.

ANUNȚUL LUI IURIE RENIȚĂ: "Cum se face că în același caz Bahamas, cu același Furculiță, cu același Bolea avem 2 răspunsuri și interpretări diferite? Sau poate inspectorii de integritate de la ANI se conduc de legi diferite – unul de cele din Republica Moldova, iar altul din statul Bahamas ori din Federația Rusă?"

sursa: facebook.com

Corneliu Furculiță nu ne-a răspuns la telefon pentru a da o replică. Anterior, Irina Astahova, purtătoarea de cuvânt a PSRM, a spus că declarațiile lui Iurie Reniță sunt făcute în contextul campaniei electorale și a dat asigurări că toți deputații socialiști acționează exclusiv în limitele legii. Și Igor Dodon a invocat contextul electoral, afirmând că Reniță e o ”conservă oligarhică”.

La începutul lunii septembrie, Iurie Reniță a prezentat unele documente, care ar demonstra că mai mulți deputați PSRM ar fi contractat împrumuturi, între 500 de mii de lei și un milion de lei, de la compania „Exclusiv Media”, fondată de către șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, fără să indice acești bani în declarațiile de avere și interese personale. Ulterior, banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea PSRM și a campaniei prezidențiale din 2016 a lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!