ARBI a sechestrat peste patru miliarde de lei din dosarul „frauda bancară”
Justiţie 21 octombrie 2021, 17:38 | 957

Mai mult de jumătate dintre sechestrele aplicate de Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale fac parte din dosarul ”furtul miliardului”. Pe conturile gestionate de Agenție sunt plasate sume echivalente a 77 de milioane de lei. O bună parte este atribuită fostului șef al PD, Vladimir Plahotniuc, anunță Centrul Național Anticorupție.

Potrivit unui comunicat al CNA, din suma totală de peste șase miliarde de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, patru miliarde de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”. Alte bunuri estimate la două miliarde de lei au fost sechestrate în cadrul unor cauze penale de corupție.

CENTRUL NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "Într-o prezentare grafică a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracțiuni, ARBI a menționat dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri estimate la circa 1,7 miliarde de lei. Urmează dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei, escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei, contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele."

Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale anunță și despre indisponibilizarea a 2 mii 273 de terenuri agricole și pentru construcții, trei aeronave, 748 de imobile și peste 350 de mijloace de transport.

CENTRUL NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "Sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova este indisponibilizarea criptomonedei, în valoare de 110.552 lei."

Potrivit comunicatului citat, investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit. La această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc. Procesul de recuperare a bunurilor sechestrate va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanță, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Opinia ta contează. Comentează!