Timp de un an și opt luni a fost reparată cupola circului, iar geamurile au fost schimbate
Social 23 mai 2024, 15:47 | 2071

Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului din Chișinău s-a încheiat. Timp de un an și opt luni a fost reparată cupola circului, iar geamurile au fost schimbate. Toate s-au făcut datorită unei investiții de peste 2,2 milioane de euro din partea Uniunii Europene prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Pentru reparația integrală a clădirii, ar fi nevoie de circa 11 milioane de euro.

Inițial, erau planificate lucrări de restaurare parțială a acoperișului, dar s-a constatat că starea acestuia este deplorabilă. Astfel, s-a luat decizia de a repara acoperișul în întregime.

ANDREI VASILACHI, manager de proiect, Programul ”Măsuri de Promovare a încrederii”: "Inițial, noi anticipam că ea este într-o stare acceptabilă, satisfăcătoare. Cu părere de rău, când am început lucrările de demontare, s-a depistat că învelitoarea veche nu mai poate fi recuperată și s-a făcut învelitoare nouă."

Acum se caută noi resurse financiare pentru cea de-a două etapă de restaurare, în care se vor face lucrări de canalizare și apeduct.

MAIA SANDU, președinte: "Astăzi sărbătorim, dacă putem să spunem așa, încheierea primei faze. A fost o investiție importantă de peste două milione de euro și e nevoie de bani în continuare, dar cred că reușim să ne mobilizăm să găsim resurse ca să ducem la bun sfârșit acest proiect, pentru că cu toții ne dorim să-l salvăm."

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: "Aceste lucrări sunt menite să protejeze edificiul de condiții meteorologice nefavorabile și degradarea ulterioară. Este doar o mică etapă din restaurare prin multe altele care urmează a fi realizate pentru a da o nouă viață acestui monument istoric."

DANIELA GASPARIKOVA, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: "Clădirea în care ne aflăm noi astăzi are o valoare emblematică, istorică și, totodată, sentimentală. Lucrările executate până în prezent au fost efectuate cu sprijinul generos al Uniunii Europene, care a asigurat implementarea lor."

Circul din Chișinău și-a sistat activitatea în anul 2002. Din 2014 e funcțională doar Arena mică a Circului, cu 300 de locuri.

Opinia ta contează. Comentează!