Foștii deținuți cer ca despăgubirile de 63 000 de euro, dictate de CEDO să fie achitate de cei care i-au acuzat
Justiţie 17 septembrie 2021, 20:42 | 2044

După ce acum trei zile CEDO a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor fostului deputat comunist Grigore Petrenco și altor șase reclamanți, aceștia au cerut astăzi tragerea la răspundere a mai multor judecători și procurori care au gestionat dosarul. Foștii deținuți cer ca despăgubirile de 63 de mii de euro, dictate de Curtea de la Strasbourg, să fie achitate de cei care i-au acuzat și condamnat pe nedrept.

În cadrul conferinței de presă, Grigore Petrenco a declarat că decizia Curții Europene este una corectă, întârziată și dură față de Republica Moldova. În perioada regimului Plahotniuc, membrii „grupului Petrenco” au făcut pușcărie pentru un protest pașnic organizat în fața Procuraturii Generale în toamna anului 2015.

GRIGORE PETRENCO, ex-deputat comunist: "Suntem mulțumiți de această hotărâre a CEDO. Este una dură față de Republica Moldova. Este vorba despre multe persoane concrete care instrumentau aceste dosare, le fabricau. E vorba despre mai mulți procurori, judecători care luau decizii ilegale, este vorba despre persoane din anturajul lui Plahotniuc, dar și din Poliție. Numele acestor persoane trebuie făcute publice, iar împotriva lor și a acțiunilor lor trebuie să fie pornite dosare."

Un alt membru al grupului este activistul civic, Pavel Grigorciuc. Potrivit acestuia, aproximativ 30 de procurori și judecători care au instrumentat acest dosar ar trebui să achite din propriul buzunar prejudiciul dictat de CEDO, nu statul.

PAVEL GRIGORCIUC, activist: "Cerem noii puteri să curețe instituțiile de acești complici ai lui Plahotniuc, care continuă să-i acuze și să-i numească criminali pe activiști s-au să spună că unii politicieni au provocat daune și tot felul de prostii care sunt difuzate la posturile de televiziune ale lui Plahotniuc. Ar fi corect dacă acești procurori și judecători pe care i-am numit astăzi aici, ei sunt vreo 30 la număr, să achite ei, nu statul, acei peste 60 de mii de euro despăgubire morală, mai ales că salariile lor sunt foarte mari pentru Moldova și nu ar fi o problemă."

Procuratura Generală a anunțat astăzi că a luat act de hotărârea CEDO și a precizat că, la următoarea ședință de judecată în dosarul în care figurează cei șapte reclamanți, procurorul va renunța oficial la acuzațiile aduse acestora în săvârșirea infracțiunii de organizare și participare la dezordini în masă.

PROCURATURA GENERALĂ: "Pe această cale, Procuratura Generală aduce scuze oficiale tuturor persoanelor figurante în acest dosar penal, care au fost pe nedrept acuzate de săvârșirea pretinsei infracțiuni de dezordini în masă."

„Grupul Petrenco” a fost reținut în septembrie 2015 în timpul unui protest în faţa Procuraturii Generale. Membrii acestuia au instalat corturi și au protestat inclusiv în fața blocului în care locuia liderul de atunci al PD, Vladimir Plahotniuc. Din fața Procuraturii, ei au fost evacuați de poliție, iar ulterior au fost găsiți vinovați de organizarea dezordinilor în masa de prima instanță și au petrecut în penitenciar mai mult de un an și jumătate. În vara anului 2017, fostul deputat comunist Grigore Petrenco a fost condamnat de Judecătoria Chişinău, oficiul Râşcani, la 4 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. În același an, el a primit azil politic în Germania.

Opinia ta contează. Comentează!