Cauza Brăguța; Cinci gardieni au fost condamnați la închisoare cu executare, iar alți opt la închisoare cu suspendare
Justiţie 4 iunie 2021, 15:25 | 1333

Cinci gardieni au fost condamnați la închisoare cu executare, iar alți opt la închisoare cu suspendare în dosarul lui Andrei Brăguța. Tânărul de 31 de ani a murit pe 26 august, 2017 în penitenciar, după ce a fost bătut. Cei 13 gardieni sunt acuzați de tratament inuman și degradant aplicat în raport cu Brăguța. Deciziile au fost pronunțate astăzi de magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Buiucani. Toate sentințele sunt cu drept de atac la Curtea de Apel. Inculpații sunt nemulțumiți de sentințe și spun că „s-a făcut o nedreptate”.

Unul dintre cei cinci gardieni condamnați la închisoare cu executare a primit patru ani de detenție, ceilalți patru câte trei ani și șase luni. Ceilalți opt gardieni au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare. Toți 13 sunt foști angajați ai Izolatorului de detenție preventivă al Direcției de Poliție Chișinău.

RUSLAN LUPAȘCU, procuror: "Pedepsele sunt diferite - au fost stabilite în funcție de implicarea fiecărui inculpat în parte, vis-a-vis de circumstanțele care erau."

Avocatul care reprezintă în instanță interesele familiei Brăguța spune că este satisfăcut de faptul că mecanismul de investigare a cauzelor de tortură în Republica Moldova s-a dovedit a fi funcțional. Totuși, familia tânărului ucis în timp ce se afla în custodia statului consideră că toți cei 13 gardieni ar trebui să facă pușcărie.

VICTORIA GAMURARI, avocat: "În privința pedepsei condiționate, considerăm că este una neîntemeiată și anume în această parte posibil vom contesta, dar înainte de asta vom discuta cu familia lui Andrei Brăguța."

Cei condamnați s-au arătat nemulțumiți de decizia instanței și au spus că, de fapt, ei au executat indicațiile șefilor, fără a preciza numele acestora.

Cei 13 angajați ai Izolatorului de detenție provizorie sunt învinuiți de tratament inuman și degradant. Aceștia nu ar fi intervenit și l-ar fi lăsat pe Andrei Brăguța să doarmă pe beton, fapt ce i-a cauzat bronhopneumonie. În primul dosar Brăguța, două persoane au fost condamnate. Este vorba despre un gardian și un deținut, care s-a aflat în aceeași celulă cu Brăguța. Ei au primit patru și, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare în luna iulie 2019. Andrei Brăguța, în vârstă de 31 de ani, a decedat în condiții suspecte în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”, în ziua de 26 august 2017, după ce, înainte cu două săptămâni, fusese reținut de un echipaj pentru depășirea limitei de viteză. Expertiza medico-legală a stabilit că victima a decedat din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenție. Din imaginile video apărute atunci în presă se vede însă cu Brăguța a fost bătut în penitenciar, iar în fotografiile făcute publice se văd echimoze pe tot corpul.

Opinia ta contează. Comentează!