Jurnalul Săptămânii, 27 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Copiii care provin din familii numeroase și cu venituri mici vor beneficia de un ajutor a câte 4000 de lei pentru începutul noului an școlar. Banii provin de la Fondul Națiunilor Unite pentru Copii în baza unui memorandum semnat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău. Pentru a primi acești bani, potențialii beneficiari trebuie să depună o cerere la structura teritorială de asistență socială din raza domiciliului.

Criza îi determină pe moldoveni să investească mai puțin în construcții. Potrivit unei analize realizate de expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, construcția locuințelor va scădea anul acesta cu cel puțin 35% față de anul trecut. Se întâmplă după o creștere puternică în ultimii patru ani a numărului de locuințe noi. Acum, piața construcțiilor intră în faza de stagnare, deoarece moldovenii așteaptă să vadă tendințele pe timp de criză.

Avem bani ca să nu facem nimic cu ei. Timp de cinci luni - din martie și până în iulie - pe conturile deschise de Ministerul Finanțelor au fost acumulate donații de peste 162 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Din această sumă, doar 82 de milioane de lei au fost alocate, în baza cererii, mai multor instituții de stat, primării și consilii raionale. Altfel spus, ministerele, primăriile și conducerea raioanelor și-au calculat singure necesitățile imediate pentru sprijinirea refugiaților, dar și din această sumă au valorificat doar jumătate din banii primiți, adică 43 de milioane de lei. Campioni la nevalorificarea banilor pentru refugiați sunt Primăria municipiului Chișinău și Ministerul Infrastructurii.

Opinia ta contează. Comentează!