PCCOCS: Dosarul angajărilor fictive în cadrul Inspectoratului General al Poliției a fost trimis în judecată
Justiţie 24 septembrie 2021, 19:32 | 1780

Dosarul angajărilor fictive în poliție a fost trimis în judecată. În calitate de învinuiți sunt foști funcționari cu nume cunoscute. Este vorba de fostul șef al IGP și ex-ministru al apărării, Alexandru Pânzari, șeful suspendat al Poliției din Bălți, Valeriu Cojocaru și Dorin Damir, finul lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit Procuraturii Generale, Alexandru Pânzari și Valeriu Cojocaru l-ar fi angajat ilegal pe Dorin Damir în cadrul Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații. Pentru angajarea lui, ar fi fost creată o subdiviziune, care a fost responsabilă de filarea jurnaliștilor sau a angajaților misiunilor diplomatice. Cei doi șefi din cadrul IGP i-au acordat lui Damir gradul de inspector-principal, iar ulterior, de comisar. Procuratura Generală susține că bănuiții au folosit o instituție de stat în scopul grupării criminale Plahotniuc.

COMUNICATUL PROCURATURII: "Faptele investigate își au originea în luna iunie 2017, atunci când șef al IGP și șeful Direcției nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații (la moment – șef suspendat al IP Bălți), dorind să-și manifeste loialitatea față de președintele asociației FEA (o persoană cu poziții de influență în formațiunea politică de guvernământ), l-au angajat pe ultimul formal și ilegal în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI, care era o unitate specială a MAI. Prin aceasta, i-au oferit garanții ale unei funcții de stat (drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată)."

Potrivit Procuraturii, Secția cu pricina, numărul 1 "K", a fost creată anume pentru angajarea lui Dorin Damir - fapt contrar legii. Această subdiviziune avea ca scop filarea jurnaliștilor, angajaților misiunilor diplomatice, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători. În perioada iulie 2017 - septembrie 2019, președintele asociației FEA, fără a exercita în fapt nicio activitate în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a primit drept așa-zis salariu peste 170 de mii de lei, fiind astfel fraudat bugetul de stat. Totodată, cei doi șefi din cadrul IGP, prin abuz de serviciu, i-au acordat lui Damir gradul de inspector-principal, iar ulterior, de comisar. Finul lui Plahotniuc a mai fost decorat cu diferite distincții și medalii. În cadrul cadrul urmăririi penale a fost stabilit faptul că lui Dorin Damir i-au fost perfectate acte codificate cu o altă identitate pe care le folosea la ieșirea și intrarea în țară.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Totuși, prejudiciul cauzat de pe urma săvârșirii infracțiunilor date nu este doar unul material, ci rezultă din faptul că o instituție a statului, precum este Poliția, a fost utilizată în vederea ascunderii unor fărădelegi și acordarea unor facilități persoanelor din anturajul organizației criminale „Plahotniuc” – dreptul de a beneficia de o altă identitate, dreptul de a săvârși orice fapte ilegale, pentru ca ulterior să le transpună în calitate de „legendă” sau „misiune” de serviciu."

Fărădelegile descrise în comunicatul Procuraturii au avut loc sub regimul Plahotniuc, în perioada în care fotoliul de ministru al Afacerilor Interne era ocupat de Alexandru Jizdan. Astăzi acesta ne-a spus că nu a știut nimic.

ALEXANDRU JIZDAN, ex-ministru de interne: "Dosarul din start este secretizat și tot procesul acesta care a avut loc este un proces secret, despre care nu a știut nici Jizdan, și nu o să știe nici un ministru până la Jizdan și după Jizdan. Sunt procese de racolare despre care nu știu miniștrii. Și despre lucrul acesta știu doar doi oameni din poliție. Doar doi! Și dacă el spunea ministrului de Interne lucrurile acestea, el trebuie să stea la pușcărie."

Cei trei bănuiți: fostului șef al Inspectoratul General al Poliției, Alexandru Pânzari; șeful suspendat al IP Bălți, Valeriu Cojocaru și președintele Asociației FEA, Dorin Damir, sunt cercetați pe cinci capete de acuzare: abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Ultimii doi se află în arest preventiv, iar Pânzari în arest la domiciliu. Ei riscă până la 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie