În Republica Moldova va apărea un tribunal anticorupție
Justiţie 13 iunie 2023, 19:47 | 530

În Republica Moldova va apărea un tribunal anticorupție. Anunțul a fost făcut astăzi de administrația prezidențială, care a precizat că este deschisă pentru comentarii și dezbateri. Potrivit conceptului, noua instanță va avea până la 15 judecători, fiecare cu un mandat de cinci ani și un salariu de aproximativ 45 de mii de lei. Astfel, bugetul anual al noii structuri numită ”tribunal anticorupție” ar fi de circa opt milioane de lei. Experții în drept au criticat inițiativa Președinției.

În concept se arată că scopul instanței constă în examinarea dosarelor complexe de corupție. ”Tribunalul anticorupție va fi o instanță separată de primul nivel, adică de judecătoriile specializate. Aceasta va fi compusă din cel mult 15 judecători, selectați prin concurs de CSM în bază de merit și experiență, și numiți inclusiv prin transfer de către președintele Republici Moldova”, precizează documentul citat.

Consiliul Superior al Magistraturii va verifica integritatea candidaților. Judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de cinci ani, după care vor reveni la poziția anterioară de judecător sau, în cazul judecătorilor nou numiți, vor fi transferați în funcția de judecător la prima instanță în Chișinău. Magistrații vor avea un salariu de 45 de mii de lei, lunar. Leafa grefierilor și asistenților va fi majorată.

Pentru examinarea apelurilor va fi creat un colegiu specializat la Curtea de Apel Chișinău. Colegiul anticorupție al Curții de Apel va fi constituit din șase judecători, cărora le vor fi aplicate criterii similare de selecție, indicate anterior.

Instanța anticorupție va aplica procedurile penale, contencios administrativ și civile. Dosarele aflate pe rol în alte instanțe vor fi transferate la judecătoria specializată. Transferul dosarelor aflate la etapa cercetării judecătorești după prima etapă preliminară va avea loc în baza unor temeiuri clare.

În competența ”tribunalului anticorupție” vor fi atât cauzele de la Procuratura Anticorupție cât și contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.

Experții în drept însă au criticat dur inițiativa. Acum doi ani, grupul parlamentar ”Pro Moldova” a inițiat un proiect de lege similar, care prevedea instituirea unei instanțe specializate ce va examina toate cazurile de corupție, atât în prima instanță, cât și în instanța de apel.

ALEXANDRU ARSENI, profesor universitar: "Atunci când vrei să reformezi ceva, demonstrezi că mijloacele de care dispui nu că nu sunt competente, dar nu se încadrează în volumul sau specialitate, dar dacă le ai la îndemână și ele nu funcționează și începi a inventa alt ceva deci prin asta demonstrezi că instituțiile respective nu sunt utile, primesc banii publici degeaba și atunci ca să acoperim acest lucru inventăm ceea ce este foarte rușinos."

DANIEL GIONIC director programe CRJM: "Organizația noastră anterior a făcut o cercetare precum că această inițiativă de a constitui o instanță anticorupție a mai fost în anul 2020 și suntem contra acesteia. Un alt aspect foarte important este că este mult mai ușor să influențezi un grup nemijlocit de judecători și când zis asta am în vedere influența politică sau corupția."

Potrivit conceptului, pentru a asigura inițierea organizării activității instanței, legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinare în această sesiune. Textul legii va fi transmis și Comisiei de la Veneția, după aprobarea legii, cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

Opinia ta contează. Comentează!