Au fost desemnați judecătorii de Guvern
Politic 15 august 2019, 21:36 | 2217

Guvernul a desemnat doi candidați din patru pentru funcția de judecător al Curții Constituționale - Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit prim-ministrului Maia Sandu, Legislativul a solicitat ca decizia să fie luată astăzi, pentru ca judecătorii desemnați de Parlament și Guvern să depună jurământul împreună.

Liuba Șova nu a reușit să ajungă la ședința Guvernului pentru a fi prezentată cabinetului de miniștri. Ea a obținut cel mai mare punctaj în concursul organizat de Guvern pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din 8 august. Al doilea candidat este avocatul Nicolae Roșca.

Roșca le-a explicat miniștrilor din ce motiv a hotărât să participe la acest concurs.

Tot astăzi, Comisia parlamentară juridică a ales alți doi judecători, care au fost desemnați de Parlament pentru a fi numiți în funcțiile de judecător al Curții Constituționale. Candidații propuși de Parlament sunt Dumitru Pulbere și Domnica Manole. Inițial, pentru funcția de judecător au fost selectați Vladimir Grosu și Nicolae Eșanu. În concursul organizat de Parlament s-au înscris 23 de candidați, printre care și Domnica Manole. Atunci, Dumitru Pulbere nu a candidat. Alți doi judecători, care au fost desemnați de CSM, sunt Eduard Ababei și Serghei Țurcan. Potrivit legii, în componența Curții Constituționale sunt șase judecători, cu un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt desemnați de Parlament, doi - de Guvern şi doi - de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Opinia ta contează. Comentează!