Curtea de Apel Chișinău a reluat examinarea dosarului vizând numărul secțiilor de votare din diasporă
Justiţie 16 iunie 2021, 19:37 | 996

Curtea de Apel Chișinău a revenit astăzi asupra controversatului dosar privind numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise în străinătate pentru scrutinul din 11 iulie. Mai multe partide cer ca în diasporă să fie deschise 190 de secții de votare, nu 146, cum a decis Comisia Electorală Centrală. Decizia judecătorilor va fi pronunțată mâine.

Judecătorii Curții de Apel Chișinău au revenit la dosar, după ce ieri, Curtea Constituțională s-a expus pe marginea unei cereri de neconstituționalitate privind unele prevederi din Codul Electoral. Sesizarea a fost respinsă și declarată inadmisibilă.

COMUNICATUL CURȚII CONSTITUȚIONALE: "Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Astfel, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile. Prin urmare, Curtea a constatat că sesizările nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond."

Reamintim că, urmare a deciziei CEC, la Curtea de Apel Chișinău au depus sesizări Partidul Acțiune și Solidaritate, Platforma Demnitate și Adevăr, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Unității Naționale, Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul "Democraţia Acasă". Partidele cer ca, la alegerile din 11 iulie, în diasporă să fie deschise 190 de secții de votare, nu 146, cum a decis Comisia Electorală Centrală. Astăzi dimineață, și Partidul Acasă Construim Europa a solicitat Curții de Apel Chișinău să anuleze decizia Comisie Electorale Centrale vizând numărul secțiilor de votare pentru diasporă.

Opinia ta contează. Comentează!