Jurnalul Săptămânii, 25 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Sub incidența codului roșu epideomologic sunt aproape toate localitățile din țară. Doar în câteva raioane situația este mai bună. În cele în care statistica privind infectările Covid nu arată prea bine s-au impus restricții, doar că acestea rămân doar pe hârtie. Spre exemplu, în satul Negrea, raionul Hâncești, sunt deschise și grădinița, și școala, și magazinele. Oamenii ne-au spus că nici nu știau despre instituirea vreunui cod roșu în sat. Localnicii și așa stau mai mult pe lângă casă, tot de teama covidului.

Între timp secțiile de terapie intensivă cu profil COVID din Chișinău sunt pline! Săptămâna trecută a fost deschisă o nouă secție Covid la Spitalul clinic municipal „Sf. Arhanghel Mihail” și deja toate paturile sunt ocupate. Sunt mai mulți pacienți Covid decât locuri disponibile și la Institutul de Medicină Urgentă. Situația este una critică, spun doctorii.

Prognozele optimiste ale experților, vizând recolta de struguri din acest an, nu coincid cu situația din vie. Deși s-a anticipat că viticultorii vor culege cu 25 la sută mai mulți struguri decât în anul secetos 2020, în realitate am putea aduna chiar mai puțin. De vină ar fi precipitațiile abundente, temperaturile instabile, dar și diverse boli, care au uscat strugurii pe tufă. În plus, pentru că am avut o primăvară rece, întârzie recoltarea, iar vinul, care deja ar fi trebuit să fermenteze în butoaie, nu este încă nici măcar must.

Opinia ta contează. Comentează!