Procurori "ajutați" de părinți - Jurnalul Săptămânii, 14 August

Cei mai mulți procurori au în proprietate apartamente, case și mașini luxoase. Deseori, prețul acestora depășește considerabil veniturile declarate legal. La fel ca mulți alții, acuzatorii de stat susțin că sunt ajutați de părinți cu donații de milioane. În această ediție am analizat declarațiile de avere și interese depuse la ANI de către șefii procuraturii Dondușeni și celei de la Telenești.

Vasile Ciubotaru este procuror șef al raionului Telenești din luna mai 2014. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice în septembrie 2014, când mașina de serviciu a procuraturii Telenești a fost furată din curtea unui bloc din orașul Orhei. Atunci, presa a scris că procurorul Vasile Ciubotaru locuia în Orhei și ar face naveta cu mașina personală. Procuratura Generală a pornit și o anchetă internă pentru a verifica circumstanțele incidentului și dacă Vasile Ciubotaru avea dreptul să se deplaseze cu mașina de serviciu acasă. După șapte ani de la incident, instituția a găsit vinovat pe altcineva, iar mașina furată și făptașii nu au fost găsiți. VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-La moment, urmărirea este suspendată că nu a fost identificat făptuitorul. -Nu s-a găsit? -Nu s-a găsit și nici automobilul. Cu referire la faptul răpirii a fost inițiată o anchetă de serviciu și urmare a anchetei de serviciu a fost sancționat adjunctul procurorului. -De ce adjunctul? -Pentru că dumnealui atunci a folosit automobilul și urmare unei așa zise neglijențe, trebuia să o supravegheze mai bine."

Vasile Ciubotaru a indicat în declarația de avere și interese pentru 2020 un salariu de 286.106.88 de lei, obținut de la Procuratura Generală. Ciubotaru nu indică nimic despre soția sa, care la fel lucrează în procuratură, doar că în cea din Orhei. Procurorul spune că soția sa se află în concediu de maternitate, iar în anul 2020 a ridicat indemnizații de peste 140 mii de lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale și peste 4000 roni drept alocații din Romania. Începând cu 2014, în fiecare declarație de avere făcută publică, Ciubotaru indică sume generoase primite drept donație de la părinții soției sale. VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Acolo este indicat tot ce am. Sunt salariu, indemnizațiile donații de peste hotare. -De la cine? -De la părinții soției. -Unde lucrează ei? -În Italia. Ambii. -Și donații în sumă de? -Acolo este indicată cifra concretă."

În anul 2014, Vasile Ciubotaru a beneficiat de donații de 5.900 de euro, în 2015 - de 10.070 de euro, iar în 2016 a primit de la socri donații de 6.000 de euro.

VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Este pentru prima dată când ați beneficiat de o donație de la socri? -Practic, în fiecare an primeam. -În jur de 1000.2000.5000? -În jur de 5000, depinde în fiecare an era o sumă diferită. -Ei vă ajută sau cum? -Păi, sunt niște remitențe care sunt folosite atât de noi cât și pentru întreținerea locuinței a părinților socrilor."

În anul 2017, familia procurorului beneficiază de donații în valoare de 6000 de euro, iar în anul 2018 a primit 9480 de euro cu titlu de donație. Și în anul 2019, Vasile Ciubotaru a beneficiat de donații în valoare de 9500 de euro, iar în anul 2020 a primit de la socri donații de 6000 de euro.

VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Ambii lucrează acolo și primesc salariu în jur de 1000 euro chiar și mai mult. -Și dacă 10 mii vă dau, practic tot salariul vi-l dau dumneavoastră. -Păi, ambii lucrează. Vă spun, nu sunt banii pe care îi utilizăm doar noi, membrii familiei. Inclusiv și pentru întreținerea locuinței, diferite cheltuieli curente care apar."

La capitolul bunuri imobile, familia Ciubotaru indică trei apartamente. Două sunt în două blocuri vecine, în Chișinău. Cel de-al treilea apartament este în Orhei. VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Avem două apartamente. -Unde se află? -În Chișinău, o parcare, o debara. Cam asta. -Două sau trei apartamente? -Două apartamente, al treilea apartament care este indicat se află în locațiune. Adică l-am închiriat în municipiul Orhei."

Vasile Ciubotaru mai are în proprietate două terenuri intravilane, un loc de parcare și o debara. Procurorul nu indică bunuri mobile.

VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Sunteți de origine din Orhei? -Da, din raionul Orhei, nu chiar din oraș. -Și cu ce circulați Telenești-Orhei? -Cu transport. -Care anume? -De obicei mai sunt angajați în Telenești, care locuiesc în municipiul Orhei și tot circulă și eu circul cu dânșii. -Mașina de serviciu o folosiți? -Nu, nu o folosesc."

Vasile Ciubotaru locuiește în Orhei, își cumpără apartamente în Chișinău, iar de șapte ani activează în calitate de șef al procuraturii raionului Telenești. Procurorul susține că nu folosește mașina de serviciu în scopuri personale, dar nici nu deține vreo mașină personală. L-am întrebat repetat, cum se descurcă fără mașina proprie.

VASILE CIUBOTARU, procuror șef Procuratura raionului Telenești: "-Mașina proprie nu am. -De ce? -Pană ce nu văd necesitate. -Aveți permis. Păi cum circulați, aveți apartament la Chișinău, la Orhei și lucrați la Telenești. Cum circulați? -Păi v-am zis. -Și în cazuri personale? -Pai în cazuri personale apelez la persoane care ma deplasez împreună cu dânșii. -Nu este complicat fără mașină? -Este complicat, dar asta este situația."

Anatolie Banaru devine procuror-șef al Procuraturii raionului Dondușeni, pentru un mandat de cinci ani, în luna mai 2020. În ultimii 15 ani, Banaru a fost procuror în cadrul procuraturii raionului Drochia. Conform declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, Anatolie Banaru a primit un salariu de 277.667.94 de lei obținuți de la Procuratura Generală, iar soția sa a adus un venit de 67.863.66 de lei, obținut de la spitalul raional.

ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "-Eu deja averea aceasta am avut-o pentru că eu lucrez încă mai înainte și deja o am. -Ați declarat salariu dvs, al soției? -Da, totul conform legislației în vigoare, am declarat venitul care îl am, constituit din salariu de bază. Salariu l-am primit în 2020, 277 mii lei și salariu soției."

Potrivit declarației de avere pentru anul 2020, familia Banaru deține un apartament obținut prin donație, dar și două terenuri aflate în orașul Drochia. ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "-La fel, am declarat că dispun de un apartament situat în orașul Drochia, unde și locuiesc și două terenuri care sunt primite pentru construcție și pe dânsele nu se află careva imobile la moment, erau preconizat pentru construcție dar nu sunt finisate. Sunt în proces de construcție. Pe unul din ele. -Adică, aveți o casă în construcție? -O casă, pe care o fac socrii mei, care se află peste hotare și muncesc acolo, și investesc."

Surse confidențiale ne-au comunicat că procurorul Anatolie Banaru se află în plin proces de construcție a unui imobil aflat în preajma spitalului raional Drochia. Banaru a confirmat această informație. Mai mult. Ne-a spus că de patru ani a accesat un credit pentru a-și construi casa visurilor sale. ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "-Tot pentru începere, pentru temelie am luat și un credit în 2017 de 287 mii lei, tot este declarat în declarația de venit. Atrageți atenția: acolo este oglindit creditul dat, este luat pe 10 ani de zile. -Pentru a construi casa? -Da. Nu cum casă, un fel de construcție care să vedem ce se va primi. Ea încă nu-i finisată. Dar îi în proces de construcție. -Și banii au fost împrumutați pentru a construi casa? -Da. -Ce rată plătiți la bancă? -9% pe lună în jur de 4 mii lei."

La capitolul bunuri mobile, procurorul a indicat un automobil Mitsubishi ASX, procurat în 2011, fabricat în același an, evaluat la 125.809.75 de lei, cam 6000 de euro. Pe site-urile de specialitate un astfel de automobil costa cu trei mii de euro mai mult. Nu putem trece cu vedere că procurorul parcurge zilnic distanța Drochia-Dondușeni, ca 40 km doar într-o direcție. Astfel, în fiecare zi, procurorul alimentează propria mașină pentru a merge la serviciu în jur de 100 km.

ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "-Faceți naveta? -Da. -Cu mașină de serviciu? -Personală. -Și vă ajunge bani pentru benzină? -Da, am trecut-o pe gaz și îmi ajunge. Nu este departe Drochia de Dondușeni, comparativ cu alți colegi care au mai mult de parcurs. La mine este o suprafață destul de accesibilă de deplasare."

Bugetul familiei Banaru pentru anul 2020 a constituit puțin peste 345 mii lei, cam 28.500 lei pentru fiecare lună. Din această sumă, procurorul Banaru achită rata la bancă, alimentează automobilul pentru a parcurge o distanța de aproximativ 100 km dus-întors la muncă, construiește o casă și încă îi rămân bani pentru necesitățile familiei.

ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "-Vă ajunge salariu pentru trai? -Un salariu, comparativ cu alte salarii, este adecvat. -Dvs aveți și o rată la bancă, reușiți să vă întrețineți? -Creditul a fost alocat în dependență de venitul pe care îl am. -Da, dar aveți cheltuieli suplimentare, de exemplu deplasarea cu mașina, zilnic sunt cheltuieli. -Vă spun, că salariul îmi permite să mă deplasez normal, să stau lângă familie, acasă."

Potrivit surselor confidențiale, de când a devenit procuror șef al raionului Dondușeni, Anatolie Banaru ar fi beneficiat de mai multe cadouri. Mai exact, primarul satului Baraboi i-ar fi adus în dar un televizor de ultima generație, iar un antreprenor i-ar fi dăruit mobila de birou. Banaru a negat că ar fi beneficiat de cadouri.

ANATOLIE BANARU, procuror șef Procuratura raionului Dondușeni: "Absolut cadourile pe care aveam să le primesc aveau să fie declarate în mod corespunzător. Nu am avut ce declara că nu am primit. Cărțile procuraturii generale, pe care mi le transmit și tehnica, care e alocată de procuratură. Ne folosim de toată tehnica și mobilierul acordat de procuratura generală."

În luna mai 2020, Consiliului Superior al Procurorilor l-a desemnat pe Anatolie Banaru șef al procuraturii raionului Dondușeni. Mandatul de procuror-șef al procuraturii este de cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!