După cinci luni de pauză, meșterii populari au posibilitatea să își expună creațiile publicului
Cultură 24 februarie 2021, 20:05 | 2063

În centrul Chișinăului s-a deschis Târgul Meșterilor Populari. După cinci luni de ședere acasă, unde au făcut lucruri frumoase, astăzi, de Dragobete, oamenii și-au pus creațiile la vedere. Primii vizitatori au avut o revelație. Oale și ulcioare din lut, instrumente muzicale unice sau obiecte din lemn pot fi admirate și cumpărate până pe 10 martie. Ajunși în târg, cumpărătorii au fost întâmpinați cu flori și urări de bine.

DUMITRU CONSTÂNDACHI, președintele Uniunii Meșterilor Populari: "De sărbătoarea primăverii, de Dragobete, am venit aici cu vreo 25 de meșteri, pentru a-și realiza produsele pe care le-au confecționat pe timp de iarnă. Necătând la faptul că suntem în pandemie oricum meșterii sunt pregătiți."

Meșterul Gheorghe Panțîr a venit din Iurceni. Bărbatul spune că în satul lui a rămas doar el care mai menține îndeletnicirea de a da formă lutului.

GHEORGHE PANȚÎR, meșter popular: "Avem de toate, începând de la urciorașe de vin până la oale pentru sarmale, care sunt practic, cele mai întrebate astăzi. Toată iarna am lucrat și acum am ieșit un pic la aer. Avem foarte multe vase din ceramică începând de la păhăruțe din vin până la oale de 25-30 kg. Avem peste 50-60 de forme."

Acest instrument muzical, la care cântă meșterul Sergiu Chetrari, se numește ocarină. Puțini au auzit de el, afirmă bărbatul.

SERGIU CHETRARI, meșter popular: "Sunt doritori, amatori care cunosc instrumentul ocarina. Când prima dată vedem așa instrument, ne întrebăm ce și cum. Le explic că sunt posibilități mult mai mari, diferită muzică poți cânta și clasică, și jazz, și toate celea. Dacă până acum în Moldova se cânta într-o octavă, șapte note de exemplu, acum am făcut o octavă și jumătate, 11 găuri, 12. Am lărgit diapazonul."

Alte instrumente muzicale, precum cimpoiul, au stârnit curiozitatea vizitatorilor.

Meșterul Mihai Gâncu a venit la târg cu lucrări în lemn.

MIHAI GÂNCU, meșter popular: "Am venit cu niște rădăcini de copac, suport pentru pixuri. Avem niște suporturi de pus fierbintele, este un lemn cu energie, cu miros. Avem niște bostani, pentru vin, pentru țuică. Se face așa din dop de ciocălău de la păpușoi, și se păstrează rece dacă puneți vara, apă, se păstrează rece. Rezistă ca un termos. Chiar și laptele la căldură rezistă până la o zi rezistă, dar țuica, vinul stă și mai mult."

Oamenii care au ajuns astăzi prin târg au rămas încântați de ce le văzute.

Târgul meșterilor populari din Chișinău poate fi vizitat în fiecare zi, până pe 10 martie. Precedentul târg s-a desfășurat în octombrie trecut. Meșterii spun că deși au avut mai mult timp la dispoziție pentru creație, pandemia le-a redus drastic veniturile și le-a închis toate căile de a-și vinde produsele.

Opinia ta contează. Comentează!