Cebotari este acuzată de favorizarea unei firme și de procurarea unui aparat de colectare a plasmei prin licitație trucată
Justiţie 9 iunie 2021, 19:36 | 812

Sânge donat expirat în așteptarea testelor, lipsa testelor rapide, favorizarea unui singur agent economic care le livrează și un aparat de colectare a plasmei, achiziționat prin licitație trucată. Asta ar fi descoperit procurorii și angajații MAI în cadrul investigațiilor la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, unde au fost reținute trei persoane, bănuite de abuz în serviciu. Șefa instituției, ex-ministrul Svetlana Cebotari, reținută luni urmare a perchezițiilor, a fost adusă astăzi în fața magistraților și a primit 30 de zile de arest în Penitenciarul nr.13. Ceilalți doi suspecți s-au ales cu câte 30 de zile de arest la domiciliu.

SVETLANA CEBOTARI, șefa CNTS: "- Doamna Cebotari, cum comentați acuzațiile care vi se aduc? Este adevărat că ați favorizat ca sp fie amplasat un aparat de colectare a plasmei? - Nu comentez."

Nici juristul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, reținut și el, nu a vrut să comenteze învinuirile procurorilor.

Avocatul șefei Centrului Național de Transfuzie a Sângelui spune că Svetlana Cebotari este nevinovată.

BORISLAV BOBENCO, avocatul Svetlanei Cebotari: "Clienta mea e nevinovată a Centrului pe care îl conduce."

VICTORIA FURTUNĂ, procuror: "- Am înaintat un demers pentru a fi aplicată măsura preventivă sub formă de arest pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă va fi aplicată sau nu, urmează să se expună instanța de judecată. - Pentru toate trei persoane? - Pentru trei persoane... Vă rog frumos să îmi permiteți."

În legătură cu faptele imputate celor trei suspecți, Procuratura Anticorupție a inițiat luni o urmărire penală suplimentară și în privința unui agent economic pentru tentativă de escrocherie. Mai exact, fiind favorizat de șefa Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui, acesta ar fi organizat instalarea unui aparat de colectare a plasmei în Spitalul municipal din Bălți, care urma să fie finanțat din fonduri externe. În realitate, fără a fi importat, respectivul utilaj medical a fost preluat de la Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui.

Opinia ta contează. Comentează!