Jurnalul Săptămânii, 4 Iunie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Autoritățile fac compromisuri care, deseori, stârnesc discuții în contradictoriu. Pe ultima sută de metri, compania ”Energocom” a prelungit contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru încă o lună. Concomitent cu această înțelegere, Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, tot cu o lună, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița.

Am putea trăi mai mult dacă n-am fuma. Statisticile arată îngrozitor: aproximativ șase mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat. Fiecare al doilea fumător moare la o vârstă aptă de muncă. Deși avem o lege, care interzice fumatul în spațiile publice, autoritățile recunosc că sunt depășite de situație și că restricțiile nu sunt respectate.

Republica Moldova și România au făcut, în premieră, schimb de organe pentru transplant. Un organ prelevat de la un donator din România a salvat o femeie de 69 de ani din Republica Moldova, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală. Aducerea grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de către reprezentanții agențiilor de transplant din București și Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!