Echipament nou la Institutul Oncologic
Social 24 aprilie 2024, 18:13 | 254

Institutul Oncologic a primit în dotare un nou echipament de brahiterapie 3D. Potrivit experților, acesta va permite localizarea exactă a cancerului. „Oferă tratamente personalizate, țintite asupra tumorii”, precizează medicii care erau nevoiți până nu demult să lucreze cu echipament învechit.

MICOLETA CIOBANU, medic oncolog-radiolog, Institutul Oncologic: "Noi am avut aparat brahiterapie, dar era 2D care nu ne permitea atât de exact să conturăm tumoarea. Atât de exact să protejăm organele adiacente. Noi putem să considerăm că procedura este mini-invazivă cu minim dureri. Pacienta după procedură pleacă acasă cu mică monitorizare de jumătate de oră."

RUSLAN BALTAGA, director, Institutul Oncologic: "Este un echipament care efectuează un tip de radio-terapie locală. Este un echipament care oferă tratamente personalizate, țintite asupra tumorii. Se utilizează mai multe tehnici, deci pe lângă radio-terapie, imagistica, tomografie, ultrasonografie, anestezie. Deci, este un serviciu complet, unic în Republica Moldova."

Donația a venit din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Valoarea echipamentului este de aproape 320 de mii de euro.

CARMINA JIMENEZ VELASCO, reprezentanta Europei de Est a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică: "Agenția Internațională pentru Energie Atomică își îmbunătățește serviciul de radio-terapie. În Republica Moldova, ca și în alte țări, cancerul este o presiune asupra sănătății cetățenilor."

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Cunoaștem foarte bine că acest timp de tratament cu radioterapie, deci este mai benefic din cauza că poate atinge strict ținta organul, tumoarea despre care este vorba și este mai puțin nociv pentru alte organe, pentru alte părți ale corpului, sau în general întregul organism. Medicii pot atinge efectele mult mai rapid."

Brahiterapia este o metodă de tratament al cancerului prin care se introduce material radioactiv în interiorul sau în imediata apropiere a unei tumori. Doza de radiații administrată astfel este precisă și în cantitate foarte mare.

Opinia ta contează. Comentează!