Ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale a lui Stoianoglo în dosarul profesorilor turci a fost anulată
Justiţie 8 februarie 2022, 17:29 | 1217

Acțiunile lui Alexandr Stoianoglo vor fi în continuare examinate în dosarul vizând transmiterea profesorilor turci regimului Erdogan, în 2018. Asta după ce procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a anulat ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă de procurorul desemnat de CSP, Andrei Balan, în privința lui Stoianoglo. Totuși, cel puțin deocamdată, procurorul general suspendat nu are nicio calitate procesuală în acest dosar, ne-a spus procurorul Mariana Cherpec.

Procurorul Andrei Balan a fost desemnat de CSP în 22 decembrie trecut să examineze sesizarea fostului deputat al Platformei DA Inga Grigoriu, prin care invoca acțiunile pretins ilegale ale procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin imixtiune în înfăptuirea justiției în dosarul profesorilor turci. Grigoriu susține că investigarea urmăririi penale s-a desfășurat defectuos. Unul dintre avocații lui Alexandr Stoianoglo, reamintește în context că clientul său nu era procuror general în momentul îndepărtării profesorilor turci.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Expulzarea profesorilor turci a avut loc în anul 2018. CEDO a pronunțat hotărârea în anul 2019, luna iunie. Domnul Stoianoglo a fost numit pe 29 noiembrie 2019. Cronologic, societatea să pună cap la cap aceste evenimente și va afla care puteau fi acțiunile lui în acest caz. Atunci când CEDO a pronunțat hotărârea, a constat că în Republica Moldova nu există mecanism legal de contestare a notelor informative ale SIS, în baza cărora au fost expulzați profesorii, așa că toate întrebările la politicieni și la parlamentari."

Șapte profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont” au fost declarați indezirabili și expulzați din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018, sub regimul Plahotniuc, fiind ulterior condamnați în Turcia.

Pe 11 iunie 2019, CEDO a constatat că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte cetățeni turci și a obligat guvernul de la Chișinău să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare profesor turc cedat regimului Erdogan, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 125 de mii de euro. În legătură cu acest caz, fostul director SIS, Vasile Botnari, cunoscut ca mâna dreaptă a lui Plahotniuc, a primit o sentință formală în acest dosar. Este vorba de o amendă în mărime de 88 de mii de lei și o condamnare cu suspendare.

Opinia ta contează. Comentează!