Jurnalul Săptămânii, 3 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

În raionul Glodeni este un sat, căruia i se mai zice ”mica Varșovie”. Așa își numesc baștina locuitorii satului Stârcea, nepoți sau strănepoți ai polonezilor stabiliți aici la sfârșitul secolului XIX. Noii veniți și-au făcut gospodării, au dat naștere la noi generații. În satul Stârcea s-a născut și Ludmila Iablonscaia, de la care am auzit o adevărată poveste a continuității neamului.

Informațiile despre distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către centrele medicale din Chișinău sunt contradictorii. În timp ce șeful Direcției generale sănătate a Primăriei, Boris Gâlcă, spune că repartizarea pastilelor a început - Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține că toate pastilele sunt în stoc la centrele de sănătate publică și vor fi distribuite doar în cazul unui pericol nuclear real. La rândul său, Ministerul Sănătății afirmă că nimic nu s-a schimbat de la ultima comunicare publică la acest subiect.

O ie poate rămâne autentică chiar dacă e brodată cap-coadă de o mașinărie. La atelierul din Ungheni al Lilianei Starciuc, de exemplu, hainele tradiționale sunt făcute fără implicarea meșterilor. Și asta se datorează unui grant european, de 25 de mii de euro. // Cu acești bani, Liliana Starciuc a procurat utilaj de ultimă generație și reușește să brodeze ii în doar câteva zile.

Opinia ta contează. Comentează!