Jurnalul Săptămânii, 20 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Se tem că nu vor avea cu ce se încălzi la iarnă și au început să taie pomii fructiferi din jurul casei. Disperați, bătrânii din satele Moldovei spun că nu știu cum vor ieși din iarna care vine. Pensiile mizere nu le ajung nici pentru mâncare. De lemne nici vorbă, mai ales acum când s-au scumpit. Așa că se pregătesc ca la iarnă să facă focul în sobă doar ocazional.

Zile numărate au mai rămas până la începutul noului an școlar, iar la sate părinții nu au bani nici pentru strictul necesar al unui elev, nemaivorbind de haine sau încălțăminte nouă. Unii au luat credite pentru a le cumpăra celor mici măcar câte ceva. Alții au cumpărat rechizite doar pentru două luni de școală. Deși trăiesc în sărăcie lucie, unii bătrâni alocă o parte din pensie pentru ca nepoții să-și poată cumpăra caiete, pixuri și creioane.

Moldova s-ar putea confrunta cu o criză în sectorul agricol. Este vorba în special de prețurile la produsele alimentare. Totuși, nu ne vom confrunta cu penurii sau foamete. Declarația a fost făcută de reprezentantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU în Republica Moldova, Raimund Jehle, în cadrul unui interviu oferit postului nostru de televiziune. Reprezentantul ONU a prezentat cifre și calcule după ce a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, în timpul căreia a discutat cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea și cu donatorii externi.

Opinia ta contează. Comentează!