Ședința Consiliului Superior al Procurorilor a fost din nou amânată din lipsă de cvorum
Justiţie 9 februarie 2023, 18:14 | 833

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru astăzi, a fost amânată din cauza lipsei de cvorum. Printre cei care nu s-a prezentat la ședință se numără și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Este a treia amânare din ultima perioadă și ”această situație devine de neînțeles”, a comentat președintele CSP, Angela Motuzoc.

La ședința programată au venit doar patru membri ai CSP. Alți trei urmau să participe online.. La nici cinci minute de la deschidere, ședința a fost închisă.

ANGELA MOTUZOC, președintele CSP: "După cum vedeți, nu avem cvorum. Suntem în imposibilitatea de a organiza ședința. Facem un apel public pentru colegii noștri din CSP să manifeste mai mult respect față de procurori, pentru că sunt salarizați de CSP. Această situație devine de neînțeles. Rămâne ca societatea să tragă concluziile. Sunt nevoită să anunț public că, din nou, această agendă va fi examinată pe 15 februarie, miercuri, ora 09:00. După cum cunosc stimații noștri colegi din CSP, care astăzi nu sunt cu noi, avem foarte multe proceduri disciplinare."

La ședință au fost prezenți procurorii Constantin Șușu, Eduard Varzar și Inga Furtună. În format online era reprezentantul societății civile Lilia Potîng, reprezentantul Președinției, Svetlana Balmuș, și reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață. Au lipsit ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, avocatul poporului Ceslav Panico, procurorul Andrei Roșca și membrul CSP numit de Parlament, Andrei Cebotari.

Cesalv Panico ne-a expediat un mesaj, în care zice că membrii CSP au fost informați despre faptul că el va lipsea.

CESLAV PANICO, avocatul poporului: "Din motive obiective nu am putut participa. Astăzi aveam planificată, cu 2-3 săptămâni înainte, o ședință la ora 10:00 la Misiunea OSCE. Despre acest fapt i-am anunțat pe membrii CSP. Cu toate acestea, a fost stabilită o ședință. Am fost doar anunțat când va fi. Am fost pus în fața faptului împlinit. Este regretabil."

Am cerut o reacție și de la ministrul Justiției, care se află în aceste zile la Bruxelles, dar până la ora editării știrii, el nu ne-a răspuns la mesaj.

Mărul discordiei între membrii vechi ai CSP și ceilalți membri ar fi mai multe numiri în funcții-cheie la diferite procuraturi incluse pe ordinea de zi, inclusiv șefii oficiilor tuturor sectoarelor din Chișinău, ai Procuraturii Ialoveni și de la Tighina, dar și dezbaterea informației venite de la Comisia specială de preselecție a candidaților pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Comisia s-a autodizolvat, ca urmare a dezvăluirilor făcute de un membru al acesteia, Iulian Groza, cu referire la presiunile la care ar fi fost supus, iar candidatul Eugeniu Rurac s-a retras din cursă.

Opinia ta contează. Comentează!