La frontiera cu Belarus a început construirea unei bariere de sârmă, pe o lungime de 550 km
Externe 13 iulie 2021, 20:01 | 947

Comisia Europeană a avertizat că va suspenda vizele pentru cetăţenii din Belarus, dacă autorităţile de la Minsk nu îşi schimbă atitudinea faţă de Lituania, relatează EFE. Autorităţile lituaniene au acuzat regimul din Belarus că permite migranţilor să pătrundă ilegal pe teritoriul Uniunii Europene. În scurt timp, la frontiera cu Belarus a început construirea unei bariere de sârmă, pe o lungime de 550 km.

Aproape 1.700 de migranţi au intrat în Lituania în mod ilegal din Belarus anul acesta, peste 1.000 dintre ei în numai în iulie, potrivit serviciului de frontieră din Lituania. Jumătate dintre ei s-au identificat ca fiind cetăţeni irakieni. Ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, a acuzat regimul preşedintelui Lukaşenko că se foloseşte de miile de migranţi ”ca de o armă”. ”Belarus le permite migranţilor sosiţi din străinătate să treacă graniţa în ţările Uniunii Europene”, a declarat la Bruxelles și ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis, ministrul de externe al Lituaniei: "Voi discuta cu omologii mei pentru ca Uniunea Europeana să aibă o strategie comună în această problemă. Trebuie să fim foarte stricţi cu regimurile, care folosesc acest tip de arme, în primul rând prin sancţiuni."

Acum, cei mai mulţi migranţi provin din Irak, Congo, Camerun, Guineea sau Siria, a indicat ministrul lituanian, subliniind că în această situaţie ţara sa are nevoie de sprijinul politic şi economic al Uniunii Europene. Divergenţele dintre Belarus şi Lituania s-au amplificat anul trecut în urma represiunii violente a manifestaţiilor prodemocraţie în Belarus. Minskul exercită presiuni asupra vecinului său, favorizând sosirea migranţilor ilegali la frontiera comună, ceea ce a determinat Vilniusul să ridice o barieră de sârmă, pe o lungime de 550 km, la frontiera cu Belarus.

Opinia ta contează. Comentează!