Președinți veniți din afaceri - Jurnalul Săptămânii, 29 Mai
Jurnalul Săptămînii 29 mai 2021, 21:29 | 2184

În Republica Moldova sunt președinți de raion care ridică un venit lunar de peste 16 mii de lei și conduc mașini scumpe. În acte, indică că și-au făcut averi din donații sau moșteniri. Alții declară senin că trăiesc doar din salariu și spun că un funcționar cinstit nu reușește să adune bani pentru vreo mașină. Noi am analizat și în această săptămână declarațiile de interese și avere depuse la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2020. Echipa noastră de filmare a mers la Hâncești, Cimișlia și ialoveni.

Iurie Levinschi a ajuns președinte în raionul Hancești cu votul al 23 de consilieri din cei 35. Levinschi a fost susținut în această funcție de către consilierii PD, PSRM, PLDM, Partidului “Șor” și trei candidați independenți. În declarația sa de avere și interese, pentru 2020, Levinschi indică un salariu de 238.260.87 de lei de la Consiliul raional. Salariul soției în valoare de 149. 861.01 de lei a fost obținut de la Centrul naţional pentru protecţia datelor cu caracter personal. Familia Levinschi a beneficiat de indemnizații de peste 20 de mii de lei de la Compania Națională de Asigurări Sociale și alte 17 mii de lei drept indemnizații de la locul de muncă al soției. Oficial, familia Levinschi are în proprietate peste 110 terenuri agricole.

Iurie Levinschi a obținut și două terenuri pentru construcție, pe care le-a evaluat la 0 lei.

Pe lângă terenuri, familia Levinschi a declarat un apartament pe care l-ar fi primit prin donație. Are două case. Una este evaluată la peste 35 de mii de lei și alta, procurată în anul 2017, la 200 mii de lei. Cam zece mii de euro. Sursele noastre din cadrul Consiliului raional Hâncești ne-au spus că familia Levinschi locuiește într-o casă nouă, cu două nivele, în orășelul Codru. Iurie Levinschi a negat acestă informație și ne-a expediat câteva fotografii cu o construcție nefinisată, neclară, și ne-a spus că de fapt aceasta ar fi casa lui. Dar în actele depuse la ANI, el a indicat că are tocmai două case, și nu construcții nefinisate, cum ne-a spus nouă.

Pe lângă bunuri imobile, familia Levinschi a declarat că deține două autoturisme, însă conduce mașină feciorului său. Iurie Levinschi locuiește în Chișinău și face naveta zilnic la Hancești. Funcționarul spune că rar folosește mașina oferită de stat, iar cheltuielile de drum sunt nesemnificative.

Iurie Levinschi a indicat două companii specializate în agricultură și servicii agricole, care ar fi administrate acum de către fiul său. Levinschi a luat de la bancă un credit în valoare de 200 de mii de lei, cam zece mii de euro.

Ne-am interesat și cum stau lucrurile în raionul Cimișlia. Aici, președinte este Mihai Olărescu, ales cu votul al 17 consilieri din 32 prezenți. Și Olărescu a fost susținut de consilierii PD, PSRM, Partidului ȘOR și de un candidat independent. În declarația de avere, Olărescu arată că anul trecut a ridicat un salariu de 187. 081.34 de lei, iar soția sa a ridicat două salarii, peste 600 de mii de lei, de la companiile personale.

Potrivit declaraţiei de avere, președintele raionului Cimișlia şi soţia sa sunt fondatori ai SRL „Global Lux”, care are un capital social subscris în sumă de 86 400 de lei. Potrivit informaţiilor de la Camera de Înregistrări de Stat, întreprinderea a fost înregistrată în 2012 şi este specializată în vânzarea îmbrăcămintei. Un magazin specializat în vânzarea îmbrăcămintei își desfășoară activitatea într-un centru comercial din Chișinău. Într-o altă firmă, „Meridian Mall” SRL, Olărescu este singurul acționar. Firma e specializată în prestarea serviciilor de administrare a imobilelor. Spre exemplu, acest centrul comercial din centrul orașului Cimișlia aparține președintelui raionului, iar valoarea bunului depășește trei milioane de lei.

Împreună cu familia, Olărescu deține șapte terenuri. Două au fost evaluate la 0 lei.

Olărescu indică în declarația sa de avere că a privatizat un apartament, iar valoarea lui ar fi de aproximativ 60 de mii de lei.

Președintele raionului Cimișlia ne-a declarat că locuiește acum cu chirie într-un apartament al rudelor din Chișinău. De curând, și-a procurat o casă cu aproape 390 mii lei, aproape 20 de mii euro. El ne-a informat că locuința nu este finisată.

Mihai Olărescu a mai indicat un automobil Hyundai Creta, care ar valora în jur de 17 mii de euro. Funcționarul spune că a vândut mașină menționată în document, iar de curând și-a cumpărat alte două automobile.

Președintele raionului Cimișlia afirmă că locuiește la rude, pană își finisează construcția propriei case. În același timp zice că salariul de funcționar public este prea mic pentru necesitățile cotidiene.

Mihail Olărescu și membrii familiei sale au luat mai multe credite de la bănci sau companii de creditate în ultimii doi ani. Suma totală a acestora este de 139.000 de dolari, 17.800 de euro și 583.000 de lei.

A depus declarația de avere și interese pentru anul 2020 și președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru, din partea blocului ACUM. Silistraru a inclus în declarație salariul de 183. 259.36 lei. Pe lângă acest venit, Silistraru a indicat pensia sa și a soției, în sumă de aproximativ 110 mii lei.

Familia Silistraru indică că are în proprietate 11 terenuri, dintre care unul intravilan, evaluat la 0 lei.

Președintele raionului Ialoveni deține o casă evaluată la peste 300 de mii lei, dar și un garaj, ce ar valora puțin peste 100 mii lei. La categoria bunuri mobile, funcționarul nu a indicat nimic.

Mihail Silistraru spune că ar avea nevoie de mașină personală, însă nu are bani. Președintele raionului zice că toată viața a lucrat la stat și nu a avut de unde face economii.

La finele lunii decembrie, Consiliul raional Ialoveni a achiziționat un automobil de serviciu, Dacia Duster, de 360 de mii de lei. Decizia a fost dur critică, iar ulterior automobilul a fost transmis în folosință unei localități din raion.

Mihail Silistraru a mai ocupat anterior funcția de președinte al raionului Ialoveni, în 2007. În 2009 a ajuns deputat, iar în 2011 a devenit consilier raional pe lista PLDM. El a mai ocupat funcția de președinte al Consiliului regional de dezvoltare Centru, dar și funcția de șef adjunct al Oficiului teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie