Image-Description
În Odesa a fost declarată stare de asediu; Zelenski cere un răspuns global după atacul după atacul de la gara din Kramatorsk
Internaţional 9 aprilie 2022, 15:02 | 1438

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski se aşteaptă la o reacţie decisivă din partea comunităţii internaţionale, după atacul forţelor ruse asupra gării din Kramatorsk, soldat cu uciderea a peste 50 de persoane, dintre care cinci copii. În Odesa a fost declarată stare de asediu. În același timp, după retragerea forțelor ruse din nordul Ucrainei, continuă să iasă la lumină ororile comise în localitățile ocupate. La Makariv, oraș din regiune Kievului, primarul spune că rușii au omorât peste 130 de civili și au distrus complet aproape jumătate de oraș.

Orașul Odesa din sudul Ucrainei, port la Marea Neagră, va institui starea de asediu de sâmbătă seară până luni seară, ca măsură preventivă împotriva unui eventual atac cu rachete, după bombardarea gării din Kramatorsk, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.

Vicepremierul Ucrainei, Irina Veresciuk, a anunțat că sâmbătă au fost agreate zece coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele asediate, potrivit The Guardian.

Locuitorii din Mariupol pot părăsi orașul inclusiv cu mașinile proprii, a mai spus Irina Veresciuk.

3 mașini au explodat după ce au trecut peste minele lăsate de ruși în Borodianka

Trei autoturisme au explodat după ce au trecut peste minele terestre amplasate pe raza localităţii Borodianka de militarii ruşi, a declarat primarul oraşului, Gheorghi Ierko, pentru trimisul special al Agerpres, Cristian Lupașcu.

Prezenţa minelor reprezintă, în momentul de faţă, cel mai mare pericol pentru populaţie.

„Pe noi ne preocupă să curăţăm oraşul şi să deminăm, că acesta este cel mai mare pericol acum. În trei ore am ridicat trei automobile care au trecut peste locuri minate şi acum 15 oameni lucrează la asta şi ne mai vin încă patru brigăzi”, a afirmat Gheorghi Ierko.

Pe raza localităţii au fost identificate, de asemenea, cantităţi importante de muniţie neexplodată sau neutilizată de forţele militare ruse.

Oraşul s-a aflat sub ocupaţia armatei ruse o lună, timp în care circulaţia persoanelor în localitate era interzisă. Pe timpul ocupaţiei, zeci de blocuri, dar şi sute de case din oraş au fost bombardate, iar populaţia a fost supusă unor torturi inimaginabile sau a fost ucisă. Autorităţile estimează că atacul armatei ruse s-ar fi soldat cu zeci sau chiar sute de morţi, însă numărul exact va fi stabilit ulterior. Forţele ruse s-au retras din nord-vestul Kievului în această săptămână.

Investigație pentru crime de război la Bucha

În Bucha, investigatorii au început exhumarea cadavrelor din groapa comună, pentru a strânge dovezi despre crimele de război în orașul eliberat, scrie Guardian.

ProfimediaProfimedia

Opinia ta contează. Comentează!