MoldovaGaz cere reducerea consumului de gaze în perioada următoare
Social 6 octombrie 2021, 20:09 | 1809

Scade presiunea în rețeaua de gaze a țării. Deoarece contractul de furnizare cu Gazprom a fost prelungit cu o lună, prea târziu, furnizorul rus nu reușește să pompeze și să tranziteze prin Ucraina întregul volum de gaze de care are nevoie Moldova în octombrie. Prin urmare, trebuie să economisim ca să nu ajungem în colaps.

MoldovaGaz cere reducerea consumului de gaze în perioada următoare. Cei care au posibilitate sunt rugați să treacă la combustibil alternativ. Asta pentru că, începând cu 1 octombrie, au fost contractate doar 54 de milioane de metri cubi de gaze naturale, adică numai 67 la sută din volumul lunar necesar. Vicepremierul Andrei Spânu a spus că este la curent cu aceste probleme şi a dat asigurări că au fost întreprinse măsuri pentru a evita un scenariu negativ, fără a oferi însă detalii. El se arată încrezut că, după discuțiile pe care le va avea la Gazprom, situația va fi deblocată.

Conform prevederilor contractuale, MoldovaGaz ar fi trebuit ca, cel puţin cu o săptămână înainte de sfârşitul lunii septembrie, să comunice furnizorului rus de gaze despre volumul ce urmează a fi achiziţionat în octombrie. Asta pentru ca Gazprom să poată asigura, din timp, o creştere a capacităţii de transportare prin sistemul ucrainean spre Moldova. În condiţiile în care abia pe 30 septembrie autorităţile de la Chişinău și-au dat acordul pentru prelungirea contractului vechi, Gazprom nu a convenit noile condiții cu partea ucraineană. În consecință, primim cu 35 la sută mai puțin gaz decât avem nevoie. Deficitul este acoperit din stocul de gaze din conductele magistrale din Moldova, iar aceasta s-a soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport al gazelor.

COMUNICATUL S.A. MOLDOVAGAZ: "„...SA „MoldovaGaz”, în calitate de furnizor de gaze apelează la consumatorii săi cu o cerere de a reduce consumul de gaze, inclusiv: consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi, fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumului excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură)”. De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.”"

Se arată în comunicatul MoldovaGaz. Potrivit furnizorului, în cazul refuzului unor întreprinderi din sectorul energetic de a trecere la surse alternative de combustibil și reducerea consumului de gaze de către unii consumatori industriali, există riscul punerii în pericol a funcționării sigure și fiabile a sistemului de gaze la parametrii de calitate. Într-un răspuns oficial oferit pentru Jurnal TV, S.A. Termoelectrica susține că „MoldovaGaz” a informat întreprinderea despre riscul sistării livrărilor de gaze naturale și a solicitat să fie asigurată trecerea la un combustibil alternativ. Singura sursă alternativă este păcura:

DECLARAȚIILE S.A TERMOELECTRICA: "Termoelectrica dispune de o cantitate nesemnificativă de păcura și, la moment, identifică noi soluții de suplinire a stocurilor. De asemenea, va estima intervalul de timp posibil de funcționare pe combustibil alternativ, concomitent cu identificarea cantității de păcură, temperatura aerului exterior și gradului de conectare a consumatorilor."

Vicepremierul Andrei Spînu spune că este la curent cu aceste probleme şi a dat asigurări că au fost întreprinse măsurile necesare pentru a evita un scenariu negativ. Nu a dat însă alte detalii. Totuși, Spânu se declară încrezut că, după discuțiile pe care le va avea la Gazprom, situaţia va fi deblocată.

ANDREI SPÂNU, viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: "Voi efectua o vizită la Sankt Petersburg unde voi discuta inclusiv acest subiect și săptămâna viitoare voi da mai multe detalii la întoarcere."

În cazul în care Gazprom nu va accepta o majorare a volumului livrat, ministrul susţine că se va trece la un alt scenariu. Potrivit lui, în acest sens au avut loc negocieri cu Ucraina şi România. Pe 30 septembrie, a expirat valabilitatea contractului de achiziție a gazelor de la Gazprom. Abia a doua zi Andrei Spînu, iar ulterior și șeful MoldovaGaz, au anunţat că, „pentru a nu periclita livrările de gaze pe termen scurt”, autorităţile au obținut prelungirea contractului între MoldovaGaz și Gazprom, însă doar pentru o lună. Spînu a comunicat că preţul de achiziție pentru Moldova va fi de aproximativ 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce înseamnă de șase ori mai mult decât în primul trimestru al anului în curs. Este cel mai mare preţ plătit vreodată de Republica Moldova pentru gazele rusești.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie