Nicolai Ceaus a fost dus în fața magistraților de la Kiev și plasat în arest la domiciliu
Justiţie 5 august 2021, 15:37 | 629

Fostul judecător ucrainean, Nicolai Ceaus, despre care s-a scris că ar fi fost răpit din Chișinău, a ajuns în fața magistraților de la Kiev și plasat în arest la domiciliu. Informația a fost confirmată de avocatul său moldovean, Iulian Bălan. Tot el ne-a spus că ședința de judecată a durat opt ore, iar Ceaus le-a spus avocaților săi de la Kiev că la Chișinău a fost răpit. De către cine - nu este sigur, dar crede că ar fi fost implicate serviciile ucrainene de securitate.

IULIAN BĂLAN, avocat: "Ieri a fost ședința de judecată, instanța a decis aplicarea măsurii preventive de arest la domiciliu, asta este cam tot ce pot să vă comunic."

Iulian Bălan spune că nu a comunicat personal cu Nicolai Ceaus, dar a vorbit cu avocații săi din Kiev. Presa străină scrie că Ceaus ar fi povestit că, după răpirea sa a stat imobilizat la pat o lună, nu i s-ar fi permis nici măcar să se spele. Ședința de judecată a fost închisă, spune Bălan, iar presa din Ucraina scrie că motivul invocat de judecători ar fi fost secretul de stat. Niolai Ceaus va petrece în arest la domiciliu două săptămâni. El a fost obligat să anunțe dacă își schimbă locația, să transmită organului de urmărire penală documentele în baza cărora poate traversa frontiera, să nu comunice cu persoanele care au tangență cu dosarul, să nu părăsească domiciliul fără permisiune și să se prezinte în fața anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor la solicitare. La începutul lunii aprilie, Ceaus ar fi fost răpit de persoane necunoscute din centrul Chișinăului. De atunci, acesta a avut mai multe apariții pe Telegram, spunând că nu a fost răpit. Avocatul și soția lui spuneau atunci că Ceaus a vorbit sub presiune.

Opinia ta contează. Comentează!