Revoluție în domeniul medicinei: Transplant de inimă complet artificială
Externe 3 august 2021, 16:39 | 933

Revoluție în domeniul medicinei. În Franţa, a fost realizată o inimă complet artificială - un eveniment ce dă speranţe multor pacienţi aflaţi pe listele de transplant. Inima artificială cântărește 900 de grame, adică aproximativ de trei ori mai mult decât greutatea inimii umane medii, iar primul beneficiar este un bărbat de 39 de ani.

La sfârșitul anului trecut, o companie franceză a primit aprobare pentru prima inimă artificială completă. Adică, un organ format din materiale sintetice și biologice destinat implantării în bolnavii care au nevoie de transplant de inimă. Intervenția a fost efectuat săptămâna trecută la un bărbat de 39 de ani de la Spitalul Universitar din Carolina de Nord. După ce s-a confruntat cu o insuficiență cardiacă neașteptată, pacientul a fost diagnosticat cu boală coronariană avansată și a fost pregătit pentru o intervenție chirurgicală, o procedură ce presupune implantarea unui vas sănătos dintr-o altă parte a corpului, pentru a redirecționa sângele în jurul unei artere blocate. Atunci când starea i s-a înrăutățit, echipa medicală a realizat că o intervenție chirurgicală este inutilă și că un transplant tradițional de inimă este deja riscant.

Pacientul se afla însă la locul potrivit, pentru că nu orice centru de transplant ar fi putut implanta o inimă artificială. Aceasta cântărește aproape un kilogram, partea vascularizată a membranei este făcută din țesut din inimă de vacă, la fel ca și cele patru valve ale inimii. Senzorii încorporați adaptează automat fluxul sanguin la nevoile unei persoane în orice moment; dacă, de exemplu, face mișcare, fluxul de sânge va crește. Configurarea externă este puțin mai dificilă; pacienții vor trebui să transporte aproximativ 4 kilograme de echipament. La doar câteva zile după transplant, unul similar a avut loc în Napoli, Italia, marcând prima vânzare comercială a inimii, diferența fiind că intervenția a fost planificată. În viitor, inimile artificiale vor fi folosite fie ca inimă provizorie, în timp ce pacienții așteaptă una reală, fie ca soluție pe termen lung.

Opinia ta contează. Comentează!