Jurnalul Săptămânii, 10 Septembrie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Înaintăm spre Hâncești. În satul Anini, oamenii se descurcă cum pot. Aici produsele la magazin pot fi cumpărate doar două ore pe zi, iar dacă e trecut de ora 10:00 - rămâi fără pâine. Aici și medicul vine o dată sau de două ori pe lună. Pacienții sunt primiți într-o cămară transformată în punct medical, într-o casă din localitate.

În secolul XXI, în Republica Moldova sunt copii care merg la școală zi de zi, dar nu pot citi. Înțeleg cuvintele, dar nu și sensul lor în propoziție. Analfabetismul funcțional este o realitate pentru foarte mulți elevi din ziua de azi și se întâmplă din cauza calității proaste a serviciilor educaționale, spune avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

În situația în care încă nu știm cum va fiu această iarnă, oficialii se adună la Guvern în ședință închisă și discută despre sectorul energetic. Colega mea, Vlada Tomescu l-a surprins pe șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la ieșirea din clădirea executivului. Potrivit lui, contractul cu Gazprom după 1 octombrie este incert, iar la ședința de la Guvern au fost analizate mai multe scenarii pentru perioada rece. Contactat după întrunire, ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a evitat să ne spună ce anume s-a discutat la cea din urmă ședință, precizând că „s-a mers exclusiv pe o hotărâre de Guvern din luna august”.

Opinia ta contează. Comentează!