Jurnalul Săptămânii, 7 August

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Mai multe localități din Moldova au intrat sub incidența codului roșu și portocaliu de Covid. Asta înseamnă că numărul infectărilor a crescut mult în ultima perioadă, iar prognozele specialiștilor nu sunt deloc optimiste. Epidemiologii susțin că într-o lună am putea fi puși în fața unei noi provocări: va trebui să facem față unui nou val de îmbolnăviri.

Schimbăm tema și ne deplasăm spre nord, în comuna Ghindești, raionul Florești. Acolo, oamenii s-ar putea pomeni cu un ditamai depozit cu amoniac chiar lângă propriile case. Decizia de proiectare a clădirii cu o capacitate de aproximativ o mie de tone, a fost aprobată de către unii consilieri, care au ignorat voința oamenilor și au votat în favoarea companiei cu pricina. Mai mult, ei au neglijat deciziile unor instituții abilitate precum: Centrul de Sănătate Publică și Inspecția pentru Protecția Mediului. Localnicii se arată revoltați și spun că vor ieși la proteste.

Iar acum să cunoaștem un alt om care, combină ceea ce, la prima vedere, pare incompatibil. Ziua este comisar, iar seara - pictor. Vorbim despre Gheorghe Țăranu din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Acesta ne-a demonstrat că cel care a îndrăgit pictura, nu se lasă de ea nici chiar dacă este polițist. De altfel, în localitatea sa de baștină, porțile desenate de el sunt cartea de vizită a satului.

Opinia ta contează. Comentează!