21 de judecători pretind la funcția de membru permanent în Consiliul Superior al Magistraturii
Justiţie 15 septembrie 2021, 20:00 | 763

Douăzeci și unu de judecători pretind la funcția de membru permanent în Consiliul Superior al Magistraturii, iar șapte concurează pentru funcțiile de membru în unul dintre cele trei colegii ale CSM. Listele au fost publicate astăzi pe site-ul consiliului.

Printre candidații la funcția de membru CSM se numără și persoane care au mai făcut parte din acest organ de auto-reglementare, dar și judecători care au denunțat public corupția și abuzurile din sistemul judiciar după căderea regimului Plahotniuc.

În ceea ce privește membrii celor trei colegii, aceștia urmează a fi selectați în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, adunare preconizată pentru data de 1 octombrie. Mai exact, urmează a fi selectați patru membri ai Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, trei membri ai Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor și trei membri supleanți ai Colegiului disciplinar.

Pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor s-au înscris trei magistrați, doi de la Judecătoria Chișinău și unul de la instanța din Orhei.

În Colegiul pentru evaluarea performanțelor judecătorilor vor să ajungă patru magistrați.

Iar în competiția pentru funcția de membru în Colegiul disciplinar din partea judecătorilor s-a înscris un singur candidat. Este vorba de magistratul Stanislav Sorbalo de la Judecătoria Bălți.

Deocamdată nu este clar dacă Adunarea Generală a Judecătorilor va putea să se desfășoare pe 1 octombrie - atât din cauza pandemiei, dar și din cauza unor modificări operate recent la Legea cu privire la CSM, proiect prin care deputații au intervenit în modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Opinia ta contează. Comentează!