Proteste violente în Franța
Externe 3 decembrie 2018, 16:20 | 1649

Scumpirea carburanților i-a scos pe francezi în stradă. La Paris, mai multe clădiri şi monumente au fost vandalizate, inclusiv simbolul țării, Arcul de Triumf. Pagubele se ridică la aproape un milion de euro. Forțele de ordine au reținut peste 400 de susținători ai așa-numitelor „veste galbene”.

Sâmbătă și duminică, oamenii au ieșit în stradă în Paris, dar și în alte orașe ale Franței.

Unii protestatari mascaţi au atacat poliţia, au ridicat baricade, pe care apoi le-au incendiat, au dat foc la maşini, dar şi la clădiri și au spart magazine.

Arcul de Triumf a fost, de asemenea, vandalizat. Monumentul a fost acoperit cu graffiti, fiindu-i provocate distrugeri şi în interior.

În urma protestelor violente, peste 250 de oameni au fost răniți. Forțele de ordine au reținut mai mult de 400 de protestatari, care sunt acuzaţi de implicare în violenţe. Întors de la summitul G20, din Argentina, președintele Emmanuel Macron a vrut să vadă cu ochii lui ce au lăsat în urma lor protestatarii furioşi, aşa că a inspectat centrul Parisului, însoţit de mai mulţi miniştri. Deși în timpul manifestațiilor se discuta despre introducere stării de urgență în Franța, într-un final acest lucru nu a fost făcut. Violenţele au avut loc în timpul unei noi mobilizări a aşa numitelor "veste galbene" - o mişcare pornită în urmă cu peste două săptămâni faţă de creşterea taxelor la carburanţi, a scăderii nivelului de trai şi, în general, împotriva Guvernului şi a politicilor lui Emmanuel Macron.

Opinia ta contează. Comentează!