La Taraclia sunt recoltate soiurile târzii, după care urmeză producerea vinului
Social 21 octombrie 2022, 17:44 | 1206

Octombrie este luna cea mai importantă pentru vinării. Nicio zi nu trebuie pierdută. La Taraclia, sunt recoltate acum soiurile târzii. Strugurii, Rkațiteli sau Saperavi, sunt transmiși la o vinărie din apropiere. La combinatul de vin, butoaiele se umplu cu must.

În preajma localității Tvardița din Taraclia, unde cei mai mulți cetățeni sunt bulgari, sunt 650 de hectare cu viță-de-vie. În fiecare zi sunt strânse în jur de 150 de tone de struguri.

ILIA DOLOMANJI, producător de struguri: "În acest an, strugurii sunt minunați. Atât din punct de vedere al cantității, cât și al calității. Indiferent de soiuri, recolta este bună."

La Tvardița sunt răspândite multe soiuri. Cel mai vestit este Rkațiteli, dar aici se mai crește Glera, Cabernet, Pinot Grigio, Saperavi și multe altele.

ILIA DOLOMANJI, producător de struguri: "Munca manuală nu poate fi înlocuită cu nicio mașină mecanică. Curățatul manual al viței-de-vie, și recoltarea, sunt munci istovitoare, de durată, dar calitatea nu o să o înlocuiască nicio muncă automatizată, nicio combină."

Strugurii sunt transportați la o vinărie din apropiere.

Mireasma învăluie imediat secția de zdrobire.

VADIM CERNEV, director de producție: "Strugurii zdrobiți, transformați în tescovină, ajung în teascul pneumatic. Aici are loc presarea ”blândă” a strugurilor, separarea tescovinei de must."

Urmează fermentarea și limpezirea vinului...

VADIM CERNEV, director de producție: "Aici are loc prelucrarea - stabilizarea prin căldură și frig, pregătirea vinului pentru lucrările ulterioare, pentru îmbuteliere. Toate recipientele din acest spațiu sunt dotate cu ”cămăși” de răcire. Vinul e păstrat cu ajutorul dioxidului de carbon, ceea ce oprește oxidarea vinului."

La vinărie se produce și spumant, conform tehnologiei tradiționale franțuzești. Aceasta presupune ca fermentarea sa aibă loc în sticlă, până la doi ani. Este o metodă prestigioasă și costisitoare, dar există și modalități mai simple.

Anul este prielnic pentru vinării. Datorită recoltei bogate, vinul produs în Tvardița va ajunge chiar în Chile, unul dintre liderii consacrați în domeniu.

VADIM CERNEV, director de producție: "Începând cu Australia, terminând cu America Latină. Exportăm mult în țările europene: România, Bulgaria, Polonia, Cehia, Ungaria, Germania. Cred că suntem primii din lume care au exportat șampanie și în Franța."

Anul trecut, raionul Taraclia a fost printre lideri în Republica Moldova la producerea spumantului. Vinăria pe care am vizitat-o noi a produs 8,5 milioane de sticle!

Opinia ta contează. Comentează!