Anul 2020 trebuia să fie un an de cotitură pentru Procuratura Generală
Justiţie 12 ianuarie 2021, 19:57 | 1547

Anul 2020 trebuia să fie un an de cotitură pentru Procuratura Generală, după plecarea lui Edurad Harunjen. În capul instituției a venit un nou procuror, ales printr-un concurs gălăgios și contestat, la finalul căruia a căzut guvernul Maiei Sandu. Așteptările au fost foarte mari. S-a crezut că marii corupți vor ajunge la pușcărie, că miliardul furat va fi întors cetățenilor. În realitate s-a întâmplat altceva - în primul an de mandat al noului procuror general, din pușcării au fost eliberați oameni extrem de controversați, iar procurorul Stoianoglo a ajuns să-și atribuie virtutea că, în mandatul său, procurorii nu au mai persecutat politic pe nimeni.

În luna noiembrie, 2019, în fruntea Procuraturii Generale a venit Alexandr Stoianoglo, după ce a trecut prin filtrul Ministerului Justiției, alături de alți 15 candidați la fotoliul lăsat vacant de Harunjen. Pentru că la prima etapă a concursului, unul dintre membrii juriului ar fi încercat să vicieze rezultatele, guvernul Sandu și-a asumat răspunderea pentru un proiect de lege, care i-ar fi permis premierului să preselecteze candidații la funcția de procuror general. Pe acest fundal, guvernul Sandu a fost demis cu voturile deputaților PSRM și PD - formațiuni doldora de personaje vulnerabile în fața unei justiții drepte, spuneau atunci analiștii politici.

În vara anului 2019, fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc a fugit din țară, după ce democrații au cedat puterea la limita unei tentative de lovitură de stat. De atunci au apărut mai multe informații despre locul aflării oligarhului moldovean. Mai întâi, Miami, apoi acesta ar fi fost văzut pe la Iași în România, după care în Turcia unde ar fi obținut și cetățenie. Până când procurorii moldoveni au pregătit demersurile oficiale de extrădare, potrivit autorităților de la Ankara Plahotniuc a plecat și din Turcia.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Până acum noi nu am primit niciun răspuns de la la autoritățile Turciei. Dar pot să vă spun că în afară de Turcia am expediat cereri în Cipru și Arabia Saudită. Deocamdată avem răspuns doar din Arabia Saudită că domnul Plahotniuc nu a traversat hotarele acestei țări."

Bate pasul pe loc și dosarul lui Ilan Șor, condamnat la șapte ani și jumătate, de prima instanță în dosarul fraudelor de la BEM. Acesta a părăsit Moldova odată cu Plahotniuc, iar fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, susține că ambii au fugit prin regiunea transnistreană, fiind ajutați ulterior de oameni din anturajul fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko. Conform informațiilor deținute de autoritățile moldovene, Șor își trăiește viața în Israel, având și cetățenia acestui stat, care nu-și extrădează cetățenii. Alexandr Stoianoglo se spală pe mâini și spune că nu procurorii sunt cei din cauza cărora procesului de judecată în cazul Șor s-ar tărăgăna.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Sarcina Procuraturii este de a expedia dosarele în judecată și de a susține învinuirea în cadrul examinării dosarelor respective. Nu este nicio dovadă că procurorii ar fi tărăgănat cumva aceste dosare."

Un alt personaj blamat în spațiul public, dar tolerat de Procuratură este Igor Dodon. Procurorul general Stoianoglo nici măcar nu a găsit de cuviință să dispună audierea lui Dodon după celebra fază cu „kuliokul” cu calendar oferit de Plahotniuc.

ALEXANDR STOIANOGLO, Procuror general: „Cu siguranță vom iniția un proces penal în cadrul căruia vor fi întreprinse acțiunile necesare. Este clar că ar trebui să audiem toți participanții la acest proces, să le obținem mărturiile pe baza cărora să înaintăm o versiune.”

Nici Igor Dodon, nici ceilalți actori care apar în imagini nu au fost audiați, iar la scurt timp procurorul Stoianoglo a declarat că acest filmuleț nu reprezintă o dovadă clară a unei infracțiuni. Tot anul acesta, procuratura l-a eliberat din pușcărie pe controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Procurorii au renunțat la învinuire în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, în cazul lui, astfel a fost eliberat din închisoare pe 15 iunie 2020. A fost condamnat ilegal, susține procurorul general.

ALEXANDR STOIANOGLO, procuror general: "Dosarul cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, Veaceslav Platon a fost condamnat ilegal."

Iar recent, în cadrul unei emisiuni televizate, Stoianoglo a recunoscut că Platon îi ajută pe procurori să găsească miliardul furat. În paralel, în spațiul public au apărut informații conform cărora Procuratura ar pregăti terenul pentru recalificarea așa numitului dosar „Laundromat” - așa încât acțiunea de trecere a celor peste 22 miliarde de dolari prin băncile moldovenești, cu ajutorul unor judecători moldoveni, să nu mai fie calificată ca spălare de bani, iar dosarul să nu mai fie asociat în vreun fel cu numele lui Platon. Odată cu Plahotniuc, în 2019, din Moldova a fugit și ex-deputatul PD, Constantin Țuțu. În februarie 2020, în cadrul unei emisiuni televizate, ministrul de Interne Pavel Voicu spunea că „Țuțu prezintă interes, pentru că a fost implicat și în cazuri de contrabandă, și cu droguri”, urmând să răspundă atunci când va fi prins. La scurt timp, Țuțu a revenit de bună voie acasă, s-a predat autorităților, iar astăzi se plimbă liber prim Mall-urile din Chișinău. Ca și în cazul Șor, ședințele de judecată, în care Țuțu este cercetat pentru trafic de influență, se tot amână - ultima s-a amânat pe 15 decembrie, pentru că Țuțu s-ar fi infectat cu Covid 19.

PAVEL VOICU, ministrul Afecerilor Interne: "Țuțu prezintă interes. El a fost implicat și în cazuri de contrabandă și cu drogurile. Nu a avut o finalitate cazul în care în portbagaj avea o doamnă, nu este clar unde o ducea și ce vroia să facă, noi să mergem pas cu pas."

Începutul anului 2020 a fost marcat și prin declanșarea unui război total al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, împotriva procurorului general Alexandr Stoianoglo. În cele din urmă, Morari a fost suspendat și chiar a petrecut câteva luni în arest preventiv. Stoianoglo și Platon îl atacă în tandem pe Morari. Acesta din urmă este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Veaceslav Platon pretinde de la Morari despăgubiri de 300 de milioane de dolari pe motiv că ar fi dat curs unei plângeri depuse pe numele său de către Vladimir Plahotniuc. Morari susține că este un dosar făcut la comandă. La începutul mandatului său, Alexandr Stoianglo anunța de la tribuna procuraturii că vor evolua 38 de dosare politice, care ar fi fost făcute la comandă.

ALEXANDR STOIANGLO, procuror general: "Eu am luat la bază lista Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în care au fost incluși 11 oameni. Avocații- Ursachi, Rudenco, Crețu. Judecătorii - Manole, Munteanu precum și alte persoane - Petrenco, Grigorciuc, Cebotari."

Până astăzi Procuratura Generală a luat decizii în 19 dosare penale despre care anterior, Alexandr Stoianglo anunța că ar fi fost instrumentate politic. Astfel, procurorii au renunțat la învinuirile aduse anterior în privința unor învinuiți. Alte 19 dosare prezumate a fi politice încă se examinează. Cert este că deși s-a stabilit că mai mulți procurori și judecători au luat decizii la comandă politică, niciunul dintre ei nu a fost tras la răspundere.

Opinia ta contează. Comentează!