Procurorii cer pentru foștii deputați aplicarea măsurii preventive sub formă de arest pe un termen de 30 de zile
Justiţie 4 februarie 2022, 19:26 | 1225

Cinci foști deputați cercetați pentru îmbogățire ilicită au fost plasați astăzi în arest preventiv în izolatorul CNA. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Patru din cei cinci foști deputați, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi, Sergiu Sârbu și Artur Resetnicov, vor sta în izolator 30 de zile. Violeta Ivanov se va afla în arest 20 de zile. Toți cinci sunt cercetați pentru îmbogățire ilicită în dosarul „tranzacției cu deputați”, în 2015. Reținerea celor cinci a avut loc pe 2 februarie, după o serie de percheziții efectuale la 13 foști deputați, vizați în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. Este vorba de coruperea unor deputați pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte. În consecință, foștii deputați comuniști Violeta Ivanov, Artur Reșetnicov, Vladimir Vitiuc, Anatolie Zagorodnîi și Sergiu Sîrbu au fost reținuți pentru 72 de ore.

Primul care și-a aflat măsura de arest preventiv a fost Anatolie Zagorodnîi. La ieșire din sala de judecată, nici el, nici avocatul său nu au făcut declarații pentru presă.

Nici Vladimir Vitiuc nu a comentat decizia judecătorilor.

VALERIU BODEAN, avocatul lui Vladimir Vitiuc: "În mandatul meu de avocat nu scrie dreptul de a comunica cu presa. - Veți contesta această decizie? - Vom decide."

Tăcută și vizibil panicată a fost și fosta deputată Violeta Ivanov. În schimb a vorbit avocatul acesteia, care a declarat că vor contesta decizia instanței.

LILIAN RUDEI, avocatul Violetei Ivanov: "A fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pe 20 de zile la izolatorul CNA. Încheierea dată va fi contestată la Curtea de Apel."

Iar Artur Reșetnicov a spus că va continua greva foamei anunțată miercuri, în ziua reținerii.

Avocatul lui Reșetnicov este convins că procurorii nu au suficiente probe.

OLEG MÂȚA, avocatul lui Artur Reșetnicov: "Vom contesta. Avem argumente și motive pentru asta. Noi nici probe în mare parte nu am văzut. Întreaga învinuire este bazată pe un raport operațional, adică un document care nu poate fi recunoscut ca probă."

Sergiu Sârbu la fel nu este de acord cu decizia magistraților.

Procurorul de caz a menționat că investigațiile continuă pentru a acumula probele necesare.

IVANOV, procurorul de caz: "În continuare investigațiile continuă. Ne vom strădui să vă informăm și să informăm opinia publică. - Sunteți finul lui Viorel Morari? - Acest lucru are legătură cu examinarea demersului?"

Venită să-și susțină colegii de partid, Marina Tauber a spus că reținerea foștilor deputați este un show la comanda celor din PAS, menit să devieze atenția societății de la creșterea prețurilor la pâine.

MARINA TAUBER, deputat partidul Șor: "Îndată când ceva se scumpește, cineva trebuie să fie reținut ca să distragă atenția oamenilor de la problemele lor sociale. - De ce nu admiteți că acești deputați s-au îmbogățit ilicit până a veni în Partidul Șor? - Nu admit, pentru că noi îi cunoaștem pe acești oameni. Ei sunt cinstiți, sunt membrii echipei noastre și știm ce pot și ce nu pot."

Anatolie Zagorodnîi, Artur Reșetnicov, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc și Sergiu Sîrbu, au fost reținuți miercuri, urmare a perchezițiilor efectuate de către procurorii anticorupție în comun cu ofițerii SIS. Aceștia sunt cercetați penal pentru îmbogățire ilicită. Percheziții au avut loc la domiciliile persoanelor vizate, în automobilele acestora, precum și la sediile deținute de rudele acestora. În timpul perchezițiilor au fost ridicate calculatoare, telefoane mobile, documente, înscrisuri de ciornă și alte probe, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța lor pentru investigațiile efectuate. De asemenea, au fost depistate mai multe sume de bani, proveniența cărora va fi cercetată în cadrul urmăririi penale. La unul dintre ex-deputați, într-un seif metalic deținut la o instituție bancară au fost depistate și ridicate mijloace bănești în mărime de 65.000 de euro și 30.000 de dolari. Într-un alt depozit bancar, la același deputat au fost depistați 20.000 de dolari și 85.000 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!