Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Iulian Rusu, este noul șef al CNA
Justiţie 3 februarie 2022, 17:06 | 1021

Centrul Național Anticorupție are un nou șef. Iulian Rusu, secretarul de stat al Ministerului Justiției, a fost numit de Parlament director al CNA pentru un mandat de cinci ani. Pentru Iulian Rusu a fost votat de 57 de deputați ai PAS, care l-au propus plenului fără concurs și fără contracandidați. Decizia a stârnit polemici între deputații puterii și cei ai opoziției.

La runda de întrebări și răspunsuri, deputatul socialist Vlad Batrâncea i-a întrebat pe reprezentanții PAS cum a fost selectat candidatul Iulian Rusu la șefia CNA, în condițiile în care deputații au fost în vacanță.

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Parlamentul a fost în vacanță. Când anume a avut loc concursul? Câți candidați au participat la acest concurs? Când și în ce condiții a fost elaborat regulamentul cu privire la selectarea candidaților?"

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Se pare că vacanța a alterat și memoria unora dintre colegii noștri. Ați uitat că legea a fost modificată. Respectiv, conform articolului 8 din Legea cu privire la CNA, directorul CNA se numește de Parlament la inițiativa a cel puțin 20 de deputați."

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Prin modificări la legislație, aprobate de majoritatea parlamentară, concursul pentru ocuparea funcției de director general al CNA a fost eliminat. Astfel, nu putem vorbi despre competitivitate, despre concurs, despre procedură transparentă la care pot participa toți cetățenii Republicii Moldova."

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Nu am sesizat unde anume era semnul de întrebare la această întrebare, dar nu pot să menționez faptul că campioni incontestabili la organizarea concursurilor trucate sunteți anume Dumneavoastră."

VASILE BOLEA, deputat BCS: "În programul de activitate al Guvernului pe care Dumneavoastră l-ați susținut nu este scris despre reformarea CNA, dar este scris despre reformarea lui. Domnul Rusu va fi un ”Terminator”, va fi un lichidator, un reformator? Care sarcină i-ați pus în fața Dumnealui?"

La această întrebare a răspuns chiar Iulian Rusu, care urma să fie votat în funcția de director al CNA.

IULIAN RUSU, director numir al CNA: "Stimate domnule deputat, am să accept complimentul de ”Terminator”, dar nu în sens de organizație, ci în sens de corupție care este în CNA, în organele de drept și în sistemul de justiție la general. Urmează."

Vasile Bolea i-a solicitat lui Iulian Rusu să comenteze discuțiile, pe care le-a avut cu fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, făcute apoi publice de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Rusu a declarat că legea protejează comunicările private, iar informația dintr-un dosar care nu a fost finalizat nu se face publică.

Iulian Rusu a fost votat director al CNA de către 57 de deputați ai PAS. Iulian Rusu este de profesie jurist, absolvent al Universității Oxford și are titlu de magistru în drept. În luna octombrie trecut, el a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiției. Anterior, a fost director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene. A participat în mai multe proiecte și activități ce țin de sectorul justiției și anticorupție.

Opinia ta contează. Comentează!