Image-Description
Bombardamente în Liov și Herson, explozii în Ivano-Frankivsk; Războiul din Ucraina a făcut aproape 1.600 de victime civile
Internaţional 13 martie 2022, 14:02 | 1610

Sunt 18 zile de la începutul războiului din Ucraina. În cursul nopții au răsunat din nou sirenele în mai multe orașe din Ucraina. Forțele ruse au bombardat în această dimineață Liov și Herson. Sunt explozii și în Ivano-Frankivsk. Sună sirenele, iar oamenii sunt sfătuiți să se adăpostească imediat. Între timp, Rusia și Ucraina negociază prin videoconferință găsirea unei soluții în conflictul dintre cele două țări.

Războiul din Ucraina a făcut aproape 1.600 de victime civile, potrivit Națiunilor Unite.

579 de morți și 1000 de răniți este bilanțul verificat de ONU. Printre cei care și-au pierdut viața sunt și 42 de copii, iar 54 au fost răniți.

Ieri, 7 civili au murit când încercau să plece dintr-o zonă din apropierea capitalei Kiev. Printre victime e și un copil.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri ca trupele ruse continuă focul în timpul evacuărilor. Ministerul ucrainean al apărării a precizat că cei şapte civili, femei şi un copil, despre care se informase sâmbătă că şi-au pierdut viaţa după ce forţele ruse au atacat un convoi în apropierea unui sat din regiunea Kiev, nu se aflau într-un coridor de evacuare agreat, transmite duminică Reuters.

Serviciul de informaţii al Ucrainei anunţase iniţial că cele şapte persoane care au murit în apropierea localităţii Peremoha se aflau pe un "culoar verde" de evacuare, convenit cu partea rusă.

Potrivit precizărilor făcute de ministerului apărării, persoanele ucise făceau parte dintr-un convoi de civili care au încercat să scape singuri şi s-au evacuat în afara coridorului agreat cu partea rusă, scrie digi24.ro.

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol

Un nou primar a fost instalat în orașul ucrainean Melitopol, care se află sub control militar rusesc, după ce primarul ales a fost răpit vineri, potrivit administrației regionale Zaporojie.

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei, dar de atunci orașul a cunoscut proteste sporadice.

Vineri, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost văzut într-o înregistrare video în timp ce era scos de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o "crimă împotriva democrației" și că Rusia a "trecut la o nouă etapă de teroare" în invazia sa, "încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene".

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenția lui Fedorov drept o "răpire" și o "crimă de război".

Sute de persoane au protestat față de răpirea lui Fedorov în fața primăriei din Melitopol, mulțimea scandând "Libertate pentru primar".

Opinia ta contează. Comentează!