Candidații pentru funcția de membru al CSM și CSP vor fi evaluați de o comisie extraordinară
Justiţie 26 noiembrie 2021, 15:51 | 612

Candidații pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și cei pentru funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor vor fi evaluați de o comisie extraordinară. Un proiect în acest sens a fost prezentat astăzi de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. În comisia de evaluare a candidaților vor fi membri externi și interni, dar în număr egal. Dacă cei care aspiră la aceste funcții vor pica testul integrității, nu vor mai putea accede în etapa următoare a concursului, spune ministrul Justiției.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Suntem la finalul mandatului CSM și CSP. În cazul CSM, după 1 aprilie 2022, intră în vigoare modificările la Constituția Republicii Moldova, care schimbă componența și durata mandatului de la 4 la 6 ani. "

Candidații la funcțiile vacante din CSM și CSP pot fi propuși de adunarea generală a judecătorilor și, respectiv, a procurorilor. Pretendenților le va vor fi verificate nu doar averile, ci și stilul de viață.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Când vorbim de integritate ne referim în special la corespunderea veniturilor și averilor candidatului, dar și la stilul de viață pe care îl duc. De evaluarea candidaților ar urma să se ocupe o comisie, care va conține un număr egal de experți străini și naționali."

Proiectul a fost trimis Comisiei de la Veneția pentru expertizare, iar luni va fi publicat pe site-ul ministerului.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Dacă Comisia de la Veneția se va expune în luna decembrie, până la sfârșitul anului 2021 ar urma să fie aprobat proiectul de lege în Parlament. În perioada ianuarie-februarie urmează să fie create condițiile pentru funcționarea comisiei speciale de evaluare cum ar fi identificarea experților, sediul, secretariat, oferirea accesului la baza de date."

Noua structură a CSM va avea ca sarcină, potrivit lui Litvinenco, modificarea statutului CSM și creșterea independenței instituționale.

Opinia ta contează. Comentează!