Danielsson, în vizită la Chișinău
Politic 17 septembrie 2019, 20:30 | 1398

Deblocarea asistenței macrofinanciare, îndeplinirea angajamentelor asumate în Acordul de Asociere și cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Despre asta au discutat prim-ministrul Maia Sandu și directorul general pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Christian Danielsson, aflat într-o vizită la Chișinău. Oficialul european s-a întâlnit și cu alți reprezentanți ai Guvernului, dar și cu oameni de afaceri.

”Suntem determinați să ne mișcăm foarte repede”, a declarat Maia Sandu, menționând importanța asistenței europene.

Oficialii au stabilit și prioritățile de cooperare. Unul dintre acestea ar fi proiectul „Satul european”, care să prevadă reparația grădinițelor, a școlilor, a drumurilor și alte lucruri importante la nivel de comunitate. Christian Danielsson a avut o întrevedere și cu reprezentanții mediului de afaceri și ai societății civile, eveniment găzduit de Asociația Businessului European. În cadrul întrevederii a fost reafirmat angajamentul UE de a sprijini reformele inițiate în Republica Moldova în vederea consolidării unei economii care să aducă beneficii pentru cetățeni, respectând valorile și statul de drept.

La eveniment a participat și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Christian Danielsson a participat și la o discuție publică unde a vorbit despre viitorul Parteneriatului Estic. Acesta a fost organizată la Guvern de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Platforma Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic. Danielsson a precizat că e nevoie încă de schimbări la capitol justiției și stat de drept și de voință politică pentru a promova aceste reforme în societate.

Și ministrul Justiției, Olesea Stamate, a recunoscut că Republica Moldova este încă restanțieră la capitolul independența justiției și combaterea corupției.

Parteneriatul Estic este un proiect lansat acum 10 ani de Uniunea Europeană, pentru consolidarea asocierii politice și a integrării economice a șase foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova. 

Opinia ta contează. Comentează!