ANRE a aprobat astăzi solicitarea Moldovagaz de reducere a tarifelor cu aproape 10%
Social 2 mai 2024, 16:32 | 419

Vom achita mai puțin pentru gazele naturale. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat astăzi solicitarea companiei Moldovagaz de reducere a tarifelor cu aproape 10%. Astfel, consumatorii casnici vor achita 13 lei și 12 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze. Noile tarife vor intra în vigoare pe 3 mai.

Principalii factori care au determinat necesitatea revizuirii tarifelor sunt reducerea prețurilor de achiziție pe platforma TTF și micșorarea semnificativă a volumelor de realizare a gazelor naturale către consumatori.

COMUNICATUL ANRE: "Agenția a analizat documentele justificative prezentate de Moldovagaz și a constatat existența factorilor obiectivi care au determinat solicitarea de revizuire a tarifelor gazelor naturale furnizate pentru anul 2024, și anume reducerea prognozei prețului mediu anual de procurare a gazelor, de la 518 dolari pentru mia de metri cubi la 482,5 dolari."

ANRE menționează că, în luna aprilie, întreprinderea de stat Energocom a oferit un preț mai mic, de 450 de euro per mia de metri cubi față de 550 de euro pentru gazele naturale vândute companiei Moldovagaz. Astfel, noul tarif de 13 lei și 12 bani pentru un metru cub va fi cu 1 leu și 35 de bani mai mic decât cel actual. Cea din urmă revizuire a tarifelor a fost făcută pe 21 februarie curent. Atunci, gazele naturale s-au ieftinit de la 18 și 7 bani la 14 lei și 47 de bani per metru cub. Cel mai mare preț pentru gaze plătit de consumatorii din Republica Moldova a fost de 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus. Acel tarif a fost în vigoare în perioada octombrie 2022 - iulie 2023.

Opinia ta contează. Comentează!