Vitraliul de la Muzeul de Etnografie riscă să fie pierdut pentru totdeauna
Cultură 19 august 2020, 21:21 | 1330

Celebrul vitraliu de pe tavanul Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău ar putea să dispară iremediabil. În aproape 120 de ani fără îngrijiri adecvate, capodopera artizanală a ajuns într-o stare jalnică, iar autoritățile nu fac nimic pentru a o salva, afirmă meșterul sticlar Igor Prusacov. Potrivit lui, administrația muzeului invocă lipsa finanțelor.

Cel mai mare vitraliu din Republica Moldova datează din 1904. Are o suprafață de peste 60 de metri pătrați și este suspendat la 15 metri înălțime. Cele peste opt mii de elemente dau impresia unui caleidoscop multicolor. Lucrarea e minunată, dar necesită o restaurare integrală și imediată, afirmă specialiștii.

Igor Prusacov este singurul specialist din Republica Moldova, care ar putea să-i readucă splendoarea de altădată. Încearcă să facă acest lucru de șase ani. Pentru siguranța vizitatorilor, el a întins o plasă pe aria vitraliului.

Din 1904 încoace, vitraliul a suportat bombardamente, cutremure și alte cataclisme. În diferite perioade, elementele deteriorate au fost înlocuite cu sticlă simplă, vopsită, contrar tehnologiei artizanale. Culorile s-au șters, iar pentru a le readuce, Prusacov va folosi un cuptor special, pe care tot el l-a conceput.

Ca să-i reușească, specialistul trebuie să efectueze așa zisul pașaport al vitraliului, cu descrieri în detaliu. Pentru aceasta, Prusacov a fotografiat toate elementele separat și acum le analizează cu ajutorul unui program.

În mod normal, la restaurarea unui vitraliu similar ar trebui să lucreze cel puțin 20 de oameni, spune Prusacov, iar 300 de euro pentru metru pătrat ar fi cel mai mic preț pe piața meșterilor sticlari. Din bugetul pe care îl are, muzeul nu poate să-și permită. Specialistul în vârstă de 67 de ani este gata să lucreze singur, fără plată, doar din pasiune, pentru ca să poată salva opera. Există o problemă totuși: conducerea muzeului vrea să-l lipsească de una dintre cele trei încăperi, în care și-a aranjat atelierele.

Conducerea muzeului spune că prioritară ar fi reparația acoperișului, vechi de peste o sută de ani, iar atelierul urmează să devină... depozit. Într-o stare deplorabilă se află și vitraliul din fereastra muzeului, care iese spre strada Sfatul Țării. Are aceeași vechime și la fel riscă să fie pierdut pentru totdeauna. Muzeul Național de Etnografie şi Istorie Naturală are 130 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!