Joe Biden și Vladimir Putin au convenit ieri, față în față, să coopereze şi să reînnoiască relaţiile diplomatice
Externe 17 iunie 2021, 15:54 | 547

Statele Unite și Rusia vor colabora în ce priveşte stabilitatea strategică, ceea ce înseamnă evitarea unui război nuclear. Joe Biden și Vladimir Putin au convenit ieri, față în față, să coopereze şi să reînnoiască relaţiile diplomatice. Rămân, însă multe diferenţe nesoluţionate, transmit agențiile internaționale de presă.

Joe Biden a declarat după întrevederea cu Vladimir Putin că niciodată nu se va opri în a lua poziţie în ce priveşte drepturile omului. În același timp, Joe Biden a afirmat că ultimul lucru, pe care îl doreşte omologul său rus este un ”război rece” şi a dat asigurări că, la rândul său, nu doreşte un nou ”război rece”. JOE BIDEN președintele SUA: "Esența este următoare: i-am spus președintelui Putin că avem nevoie de niște reguli de bază, de care să ne putem conduce împreună."

Biden a subliniat că în timpul summitului nu au existat "ameninţări". Una din problemele spinoase despre care au vorbit a fost Ucraina, asupra căreia, potrivit preşedintelui american, au fost de acord să recurgă la diplomaţie pentru a-şi rezolva viziunile diferite, în baza acordului de la Minsk. În, probabil, cea mai puternică afirmaţie a sa din conferinţa de presă, preşedintele Biden a spus că vor fi consecinţe "devastatoare” pentru Rusia, în cazul morţii liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi.

JOE BIDEN președintele SUA: "Iată de ce noi intenționăm să ne exprimăm preocuparea față de așa cazuri, precum este cel a lui Alexei Navalnîi. I-am dat clar de înțeles lui Putin că noi vom continua să pledăm pentru respectarea drepturilor omului, pentru că asta ne reprezintă, asta suntem noi."

Joe Biden părăsise deja podiumul unde a avut loc conferinţa de presă când s-a întors să corecteze categoric un reporter, care l-a întrebat de ce este "încrezător" că Vladimir Putin îşi va schimba comportamentul. Nu sunt "încrezător că îşi va schimba comportamentul", a afirmat Biden.

Washingtonul și Moscova vor restabili relațiile diplomatice, a declarat în intervenția sa Vladimir Putin. El a precizat că întâlnirea de la Geneva a fost constructivă, fără ostilitate. "Nu am avut şi nici nu putem avea iluzii", a spus Putin.

VLADIMIR PUTIN președintele Rusiei: "Consider că întâlnirea noastră a avut loc într-o cheie a principiilor. Evaluările noastre diferă în multe aspecte. Dar, din punctul meu de vedere, ambele părţi au demonstrat dorinţa de a se înţelege reciproc şi de a căuta o apropiere a poziţiilor."

Putin a mai declarat că nu este nimic esențial de discutat despre un posibil statut al Ucrainei de membru în cadrul NATO. Putin a sugerat că dialogul nu a fost uşor şi i-a comunicat interlocutorului american liniile sale roşii. Liderul rus a refuzat să prezică ce se va întâmpla după summit.

Întrevederea Biden-Putin, care a avut loc miercuri la vila La Grange, o clădire de secol XVIII de pe malul lacului din Geneva, a durat trei ore. Programarea unor conferinţe de presă separate reflectă absenţa jovialităţii care a însoţit întâlnirea din 2018 de la Helsinki între Vladimir Putin şi fostul preşedinte american, Donald Trump. La întâlnirea de la Geneva nu a existat o cină de lucru, iar cei doi lideri nu şi-au adresat invitaţii de a efectua vizite la Washington, respectiv Moscova.

Opinia ta contează. Comentează!