Potrivit Procuraturii Generale notarul Olga Bondarciuc a cerut azil politic în Belgia
Justiţie 2 decembrie 2021, 17:38 | 1259

Notarul Olga Bondarciuc, numele cărei a ajuns în spațiul public după ce a legalizat mai multe tranzacții cu implicarea firmelor fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, a cerut azil politic în Belgia. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Cherpec.

MARIANA CHERPEC, purtător de cuvânt al Procuraturii Generale: "De către Procuratura Generală au fost transmise toate actele necesare pentru extrădarea acesteia din Belgia. În prezent Olga Bondarciuc a solicitat azil politic în Belgia care se află în proces de examinare. Respectiv, după soluționarea procesului, autoritățile din Belgia urmează să se expună asupra extrădării acesteia în Republica Moldova."

Potrivit procurorilor moldoveni, în calitate de notar, Olga Bondarciuc a acționat „în interesele organizației criminale, create și conduse de către Plahotniuc”, fiind pusă sub învinuire pentru fals în acte publice și declarații mincinoase. În data de 4 iunie 2021 ea a fost anunțată în căutare internațională. La sfârșitul lunii septembrie, Poliția din Moldova a anunțat despre reținerea Olgăi Bondarciuc în Belgia. Ea a fost vizată și în raportul Kroll 2 vizând frauda bancară, fiind unul dintre acționarii Unibank, după ce a împrumutat milioane de lei. A ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Plahotniuc, Șor și Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea GBC, care era proprietatea lui Plahotniuc. Pe 2 iunie 2020, ea a declarat că ar fi fost amenințată și somată să semneze mai multe acte pregătite de avocații lui Platon, prin care consemna că a emis acte la solicitarea lui Plahotniuc împotriva lui Platon. Bondarciuc spunea atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”. Tot în luna iunie 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care el a fost condamnat la închisoare. Potrivit unui registru al actelor notariale, în care Olga Bondarciuc figurează ca notar public, în 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte inclusiv la solicitarea lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!