Rodica Berdilo, avansată în grad
Politic 29 mai 2019, 17:50 | 1842

Judecătoarea Rodica Berdilo, care acum un an a anulat rezultatele alegerilor locale din Chișinău și a invalidat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, a fost avansată în funcție. Berdilo a primit gradul cinci de calificare, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin hotărârea din 17 mai a Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, Rodica Berdilo a fost evaluată cu calificativul „foarte bine”. În document se mai arată că Berdilo respectă întocmai principiile și exigențele eticii profesionale și, potrivit informației Inspecției Judiciare, în privința ei, în perioada evaluată, au fost înregistrate șapte sesizări, care au fost respinse. „Pe parcursul activității sale, Rodica Berdilo nu a comis fapte compromițătoare și a respectat normele Codului de etică a judecătorului”, se mai arată în aprecierea dată de evaluatori. Potrivit legii cu privire la acordarea gradelor de calificare judecătorilor, gradul cinci poate fi acordat judecătorului, care după expirarea unui an de la numirea pentru prima dată în funcţie, a susţinut evaluarea performanţelor cu calificativul „foarte bine” şi „excelent” la ultima evaluare. O altă condiție este că judecătorul nu a fost supus răspunderii disciplinare pe parcursul ultimului an de activitate și nu a fost suspendat din funcţie după ce în privinţa lui se începe urmărirea penală sau participă la campania preelectorală în calitate de candidat pentru autoritatea publică sau autoritatea administraţiei publice locale, scrie portalul anticorupție.md.

Amintim că Rodica Berdilo l-a lipsit pe Andrei Năstase de mandatul de primar al Chișinăului, în urma alegerilor locale anticipate din iunie 2018. În decizia emisă de Berdilo, concurenții electorali ar fi făcut agitație în ziua alegerilor prin îndemnarea oamenilor să iasă la vot, mesaje transmise prin internet, care ar fi a doua sursă de informare pentru cetățeni. În motivarea sa, Berdilo a făcut trimitere la decizia Curții de Apel Chișinău, din 12 iunie 2018, prin care live-urile de pe Facebook din ziua alegerilor ale candidatului pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, au fost calificate ca agitație electorală în ziua alegerilor. Precizăm că Rodica Berdilo a fost vizată și într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice, drept judecătorul care a făcut dreptate pentru doi foști procurori, care s-au judecat cu statul pentru pensii mai mari. 

Opinia ta contează. Comentează!