Deputați ai Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, cu averi de milioane
Alegeri Anticipate 2021 20 iulie 2021, 19:34 | 15329

Deși doctrinar, socialismul și comunismul susțin primatul egalității sociale și bunăstarea clasei muncitoare, fiind opusul capitalismului individualist, unii dintre deputații aleși pe 11 iulie pe lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor sunt fanii opulenței, lăudându-se cu averi de milioane. Jurnal TV a analizat declarațiile de avere pentru ultimii doi ani ale primilor zece deputați aleși pe lista blocului de stânga.

Vladimir Voronin are 80 de ani și este inginer și politolog. El este președinte al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În perioada 2001–2009 a deținut două mandate de președinte al Republicii Moldova. În ultimii doi ani, familia sa a avut venituri de 1,8 milioane de lei. Are două case, un apartament și un garaj în valoare totală de peste 2,1 milioane de lei. Voronin conduce un Audi de 10 mii de euro.

Igor Dodon are 46 de ani și este economist. În perioada guvernării comuniste a fost ministru al Economiei, iar în 2009 s-a ales cu un fotoliu de deputat completând rândurile PCRM din Parlament. În 2011 s-a desprins de comuniști pentru a prelua conducerea Partidului Socialiștilor din Moldova. În 2016, a fost ales președinte al Republicii Moldova. Potrivit rise.md, pe durata carierei politice, a fost coordonat de așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin – structură cu care el, dar și alți politicieni din Republica Moldova, țineau legătura prin intermediari sau chiar direct. Dodon a spus că informațiile nu sunt adevărate. În ultimii doi ani, familia sa a obținut venituri de 1,3 milioane de lei. Dodon deține o casă spațioasă de 2,1 milioane de lei și, oficial, nu mașină.

Zinaida Greceanîi are 65 de ani și este economist-finanțist. La alegerile generale locale din iunie 2015, ea a candidat din partea PSRM la funcţia de primar al municipiului Chişinău, dar a fost învinsă. În martie 2008, Zinaida Greceanîi a devenit prim-ministru, fiind prima femeie-premier din istoria Republicii Moldova. A intrat în istoria Moldovei ca premierul care a amenințat părinţii tinerilor protestatari, în seara zilei de 7 aprilie 2009, că forţele de ordine vor aplica arma şi asupra copiilor, dacă aceştia vor participa la manifestaţii şi dezordini în masă. Începând cu anul 2009, Greceanîi este deputat - iniţial ca membru al fracţiunii Partidului Comuniştilor, iar din 2014 - deputat socialist. Timp de doi ani, familia ei a obținut venituri de 751 de mii de lei. Aceasta are o casă de peste un milion de lei și o mașină Volkswagen de 2.500 de euro.

Vlad Batrâncea are 40 de ani și este jurist. A început să facă politică în tinerețe, deținând funcția de secretar al Organizaţiei Teritoriale a PCRM Râşcani. După ce a aderat la PSRM, a devenit secretar executiv al acestei formaţiuni politice. Batrâncea este unul dintre cei mai generoși sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale în care această formațiune s-a implicat – alegerile parlamentare din 2014, alegerile localele din 2015 și alegerile prezidențiale din 2016, scrie moldovacurata.md. El apare în rapoartele financiare ale PSRM cu donații consistente, deși a declarat venituri modeste pentru 2013 și 2014. În ultimii doi ani, Batrâncea a adunat venituri de peste un milion de lei. Are un apartament de 890 de mii de lei și nu a declarat nicio mașină.

Comunistul Oleg Reidman are 69 de ani și este radio-fizician. A fost consilier prezidenţial pe probleme economice timp de şapte ani (2002-2009), pe vremea când preşedinte era liderul PCRM, Vladimir Voronin. În 2003, a devenit membru al Partidului Comuniştilor şi a participat pe listele PCRM la alegerile parlamentare din 2005 și 2009. În ultimii doi ani, Reidman a avut un venit de 712 mii de lei. Familia lui deține o casă în valoare de 1,6 milioane de lei și un Mercedes de 1,1 milioane de lei.

Bogdan Țârdea are 47 de ani și este politolog. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, a candidat pe lista Partidului Socialiștilor și a devenit deputat. A fost membru al Comisiei de politică externă și integrare europeană. Este un oponent înflăcărat al integrării europene, considerând apropierea de Uniunea Europeană „dăunătoare Moldovei”. În ultimii doi ani, Țârdea a adunat venituri de peste un milion de lei. Familia lui deține 2/3 dintr-o casă, dar are și un apartament în valoare de 976 de mii de lei. De asemenea, el conduce o Mazda de 22 de mii de euro.

Alla Dolință are 52 de ani și este economist și jurist. Împreună cu soțul ei, Igor Dolință, nu sunt doar simpli membri ai PSRM, ci și unii dintre cei mai importanți finanțatori ai formațiunii. De exemplu, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, ei au finanțat campania electorală cu peste jumătate de milion de lei, în condițiile în care venitul declarat al familiei pentru anul 2014 a fost mai mic de 180.000 de lei. În schimb s-a ales cu un fotoliu de deputat, pe care a reușit să-l păstreze și după scrutinul parlamentar din februarie 2019. În ultimii doi ani, familia Allei Dolință a obținut venituri de 700 de mii de lei. Aceasta deține două apartamente în valoare totală de 885 de mii de lei, dar și două automobile: un Porche și o Toyota ce costă în total peste 1,4 milioane de lei.

Alla Pilipețcaia are 49 de ani și este inginer. A aderat la PSRM în noiembrie 2015. În ultimii ani, Alla Pilipețcaia și-a manifestat generozitatea față de Partidul Socialiștilor prin donații frecvente de zeci de mii de lei. De exemplu, în 2016, în cadrul campaniei prezidențiale, ea a alocat în două reprize 54.100 de lei. În ultimii doi ani, familia ei a avut venituri de peste un milion de lei. Aceasta deține o casă și alte averi imobile în valoare de 1,9 milioane de lei.

Comunista Elena Bodnarenco are 56 de ani și este economistă. Ea a fost deputat pe lista PCRM în legislatura 2014-2018. Ea a mai deţinut mandatul de ales al poporului și anterior, în perioada 2005-2009. Din 2011 până în ianuarie 2015, a fost primar de Soroca. În această calitate, Elena Bodnarenco apare într-o hotărâre a Curţii de Conturi din luna iunie 2013. În document se arată că, prin dispoziția acesteia au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață era mult mai mare. Elena Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau. Familia ei a avut venituri în ultimii doi ani de 253 de mii de lei. Nu are case și mașini.

Alexandr Suhodolski are 32 de ani și este jurist. Din 2015 până în 2017, Suhodolski a fost viceprimar de Comrat, iar din ianuarie 2017 până în februarie 2019, când a devenit deputat la Chișinău, a fost vicepreședinte al Adunării Populare din Autonomia Găgăuză. În ultimii doi ani, familia lui a adunat un venit de peste un milion de lei. Suhodolski deține un automobil Audi, valoarea căruia nu a indicat-o.

Acesta este al doilea material dintr-un serial de trei reportaje în care vă vom face cunoștință cu noii deputați aleși din toate cele trei formațiuni care au trecut pragul electoral.

Opinia ta contează. Comentează!