Ilham Aliev a fost reales președinte
Externe 8 februarie 2024, 16:10 | 330

Preşedintele Azerbaijanului, Ilham Aliev, aflat la putere de două decenii, a fost reales ieri, cu peste 90% din voturi, pentru un al cincilea mandat în cadrul unor alegeri anticipate. Autoritățile internaționale de supraveghere au descris votul ca fiind nici liber, nici corect, scrie Europa Liberă. Adevăratele partide de opoziţie, zdrobite de ani de represiune, au boicotat aceste alegeri pe care le-au descris ca fiind o „farsă”, la fel ca la alegerile prezidenţiale anterioare din 2018, adaugă AFP.

Scrutinul a avut loc la câteva luni după ce regiunea separatistă Karabah, populată de armeni, a fost adusă sub controlul Azerbaijanului după o operațiune condusă de Ilham Aliev. Mii de susţinători ai preşedintelui au sărbătorit victoria sa miercuri seara pe străzile capitalei Baku.

Unii observatori independenți spun că au fost blocați în a-și face datoria, notează Europa Liberă.

BERIT LINDEMAN, secretar general al Comitetului Norvegian Helsinki: "Nu este loc cu adevărat pentru competiție în alegerile din Azerbaijan, iar în acest an nu avem nici măcar cineva din opoziție care să participe. Nu este loc pentru dezbateri publice, nu există media liberă, nu există societate civilă organizată, care să poată participa liber în campania electorală."

La alegeri au participat şapte candidaţi. Potrivit autorităților locale, participarea la vot a fost de 67,7% dintre alegători.

Ilham Aliev, în vârstă de 62 de ani, a preluat puterea la moartea tatălui său, în 2003. Noul mandat va fi pentru încă șapte ani. Aliev a declarat în ianuarie că alegerile prezidenţiale anticipate ar trebui să încununeze începutul unei noi ere pentru Azerbaijan. Alegerile erau programate pentru 2025, dar au fost organizate acum, ca urmare a restabilirii suveranităţii asupra întregului teritoriu al ţării, prin preluarea, în septembrie 2023, a controlului total al regiunii Karabah, la acea dată populată majoritar de etnici armeni, scrie Agerpres. Operaţiunea militară azeră împotriva forţelor etnicilor armeni, care a triumfat în 24 de ore, a provocat, totodată, exodul aproape întregii populaţii armene, deschizând calea pentru revenirea în Karabah a azerilor.

Opinia ta contează. Comentează!