Jurnalul Săptămânii, 2 Iulie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Iar un alt scandal a fost generat de concursul pentru selectarea firmei, care va efectua reparații la Termoelectrica. Guvernul a anulat, pe 22 iunie, licitația câștigată de firma „Horus”, care este partenerul companiei „Silovîe Mașinî” din Rusia, aflată sub sancțiuni internaționale. Peste câteva ore, tot „Horus” a fost desemnată câștigătoare în baza „negocierilor directe”. De cealaltă parte, „Termoelecrtica” pretinde că legislația nu a fost încălcată.

Se reformează învățământul superior! Din 16 universități, rămân doar 11. Câteva instituții vor fi comasate. Schimbările au generat un val de critici, mai ales din partea universităților ce urmează să fie absorbite. Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, ne asigură că după implementarea reformei, universitățile vor avea doar de câștigat - vor deveni mai mari, vor asigura o calitate mai înaltă a studiilor, iar programele de învățământ vor fi mai apropiate de cerințele pieței muncii.

Pe 23 iunie, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova. Ce urmează? Cu siguranță, mulți și-au pus această întrebare, odată cu entuziasmul resimțit la auzul deciziei istorice. Ei bine, guvernul de la Chișinău are timp până în primăvara anului viitor să facă reformele. ”După asta, în funcție de rezultatele obținute și concluziile rapoartelor de evaluare, ar putea începe procesul de negociere”. Asta ne-a spus ambasadorul Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Opinia ta contează. Comentează!