Cinci ani de la moartea lui Mihai Volontir
Cultură 14 septembrie 2020, 21:35 | 2542

Au trecut cinci ani de când renumitul și multîndrăgitul actor Mihai Volontir a plecat la cele veșnice. Cu toate acestea, pe mormântul lui din Cimitirul Central din Chișinău nu a fost instalat încă un monument, așa cum au promis autoritățile atunci când maestrul a fost condus pe ultimul drum. Și nu este singurul angajament rămas neîndeplinit. „Promisiuni au fost multe, dar nu s-a realizat nimic”, ne-a spus, indignată, soția regretatului actor, Eufrosinia Dobândă-Volontir.

EUFROSINIA DOBÂNDĂ - VOLONTIR, soția regretatului Mihai Volontir: "Dacă cinci ani de zile, la căpătâiul lui când respira, când era în conștiință au venit și și-au cerut iertare unii demnitari și au promis câte ceva, nu s-a făcut nimic. În timp de cinci an de zile nu am avut nici o intenție telefonică de undeva.Au spus că o instituție îi va purta numele, sigur că nu un club de la Chiștelnița, o stradă frumoasă care să-i poarte numele. Nimic absolut."

EUFROSINIA DOBÂNDĂ - VOLONTIR, soția regretatului Mihai Volontir: "Mă doare sufletul că nu e numai el, mai sunt și alții care într-adevăr sunt oameni de creație, dar sunt așa uitați, odată-n an sau în doi an cineva mai dă o replică. Tot se începe de când vine unul la putere sau altul la putere."

„Dacă Volontir se năștea într-o altă țară, ar fi fost apreciat la justa valoare”, spune reprezentantul Asociației Obștești „Monumentum” Iulian Rusanovschi.

IULIAN RUSANOVSCHI, reprezentant Asociația Obștească „Monumentum”: "Dacă Mihai Volontir s-ar fi născut în Marea Britanie sau în Franța, sau în oricare alt stat cu o civilizație mult ma înaintată, credeți-mă că ar fi fost apreciat la altă valoare. În primul rând Mihai Volontir este cel ma mare actor al secolului XX din cinematografia moldovenească, a fost laureat al diferitor premii naționale și internaționale.Cu regret, și autoritățile și oamenii de rând cam uită nu doar de Mihai Volontir, dar și de alți oameni de valoare ai țări noastre după ce au trecut la cele veșnice."

Oficialii Ministerului Educației, Culturii și Cercetării vin cu noi promisiuni. Ei afirmă că situația se va schimba în viitorul apropiat.

ANDREI CHISTOL, secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării: "Noi ca minister nu ne-am implicat până acum în edificarea unui monument în cimitir, am avut situația să ne implicăm în edificarea monumentelor de for public, în spații publice, dar în cimitire nu ne-am implicat ca minister, hai să zic, de la independență încoace.Dar sigur că chiar o să facem lucrul ăsta. O să vedem împreună cu doamna Volontir cum să facem ca situația să se corecteze."

Mihai Volontir a debutat ca actor de film la studioul cinematografic “Moldova-Film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță “Se caută un paznic”, jucând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în 1971. În 1973 a interpretat un alt rol care l-a făcut cunoscut - cel al lui Dimitrie Cantemir, în filmul cu același nume. Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate în studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai ( care-și caută libertatea și fericirea) din serialul TV “Țiganii” i-a adus celebritatea, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70 - ’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată „Întoarcerea lui Budulai”. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, Premiul Frații Vasiliev și titlul de Artist al poporului. În 1996, a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000, autoritățile locale i-au conferit lui Mihai Volontir titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți. De asemenea, el a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova. Tot în 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească. În aprilie 2009, cu ocazia împlinirii a 75 de ani, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al AȘM, pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografice. Mihai Volontir s-a stins din viață pe 15 septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!