Dosar în cazul carierei din Pervomaisk
Justiţie 20 octombrie 2021, 15:36 | 957

La o săptămână după ce Jurnal TV a scris despre cariera de piatră din Pervomaisk pe care Moldova riscă să o piardă, Procuratura Generală a anunțat că procurorii anticorupție au efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală pentru cercetarea cazului și au cerut implicarea autorităților ucrainene, inclusiv a Oficiului Procurorului General al Ucrainei. Procuratura de la Chișinău vine cu aceste precizări exact în ziua în care, la Kiev, are loc licitația privind transmiterea dreptului de folosință asupra carierei de piatră din Pervomaisk - bun care de jure aparține Republicii Moldova, dar care nu mai este gestionat de Chișinău de ani buni.

Procuratura Generală notează că, în cadrul dosarului penal pornit pe faptul devalizării carierei de piatră din Pervomaisk, s-a constatat că Moldova a fost prejudiciată în proporții deosebit de mari - mai exact de peste 22 de milioane 164 de mii de lei.

COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "La moment, cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul întreprinderii de stat „Cariera de piatră concasată din Pervomaisk” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane."

Comunicatul citat nu precizează cine sunt persoanele terțe în interesul cărora au fost săvârșite acțiunile infracționale. În solicitarea noastră de acum o săptămână, am întrebat cine sunt persoanele bănuite în respectivul dosar penal. La această întrebare așa și nu am obținut un răspuns. Fostul deputat Alexandr Slusari, care a semnalat problema carierei de piatră din Pervomaisk, a declarat anterior că ”dreptul pentru extragerea zăcământului îl va obține, cel mai probabil, o companie a oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, ale cărui interese, de-a lungul anilor, au fost promovate în Republica Moldova de către fostul deputat Vladimir Andronachi”. La rândul său, acesta a spus că ”toate așa-numitele investigații și informații, care-l vizează, sunt false și au scopul de defăimare și denigrarea a imaginii publice”. Amintim că săptămâna trecută Agenția Proprietății Publice a anunțat că a expediat un demers autorităților din Ucraina cu solicitarea anulării licitației privind transmiterea dreptului de folosință asupra carierei de piatră din Pervomaisk.

Opinia ta contează. Comentează!